ajkula
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 Devojka, Damijana Hamfri, zadobila je ozbiljne povrede, ali je uspela da se spase.

Incident se dogodio prošlog meseca dok je Damijana bila u plićaku sa svojom snajom. Njena snaja je primetila nešto tamno kako se kreće ispod talasa, a zatim je ajkula ščepala Damijanu za ruku.

"Pogledala sam u vodu i videla ajkulu kako mi zubima hvata ruku. Pretpostavljam da sam počela da je udaram. Taj deo mi je i dalje mutan u sećanju," kaže Damijana.

Ajkula, dugačka oko 1,5 metara, popustila je stisak, a Damijana je uspela da istrgne ruku iz njenih čeljusti. Ona i njena snaja su zatim potrčale ka obali.

Svesni ozbiljnosti povreda, njeni rođaci su odmah pozvali Hitnu pomoć.

Damijana je prebačena u bolnicu, gde je hitno operisana.

Ajkula joj je pokidala četiri tetive, i iako se očekuje potpuni oporavak, nekoliko nedelja neće moći da koristi ruku. Lekari veruju da će sa fizikalnom terapijom Damijana povratiti punu funkciju ruke.

"Iskreno, laknulo mi je što nije toliko loše koliko je moglo da bude," rekla je Damijana, dodajući da joj je drago što ajkula nije napala njenu braću i sestre.

Šef spasilaca na plaži, Piter Dejvis, rekao je da su napadi ajkula na plaži Galveston veoma retki, i da su obično u pitanju ugrizi zbog "zamene identiteta", gde ajkula ugrize čoveka misleći da je plen, ali ubrzo otpliva dalje.

Lokalni mediji napominju da mali broj napada ne znači da nema mnogo ajkula na obali Teksasa.

Stručnjak iz Sportfish centra na Teksaškom univerzitetu A&M, dr Kesli Benks, izjavio je da u regionu Zapadnog zaliva ima mnogo različitih vrsta ajkula, uključujući crne ajkule, spiner ajkule i bik ajkule, a leti se mogu videti i čekičare i tigraste ajkule.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading