blago
Foto: Shutterstock

Naši preci su verovali u različite rituale i običaje koji su, prema njihovom verovanju, mogli uticati na finansijsku sigurnost i prosperitet domaćinstva.

Jedno od tih verovanja je da je važno držati novčanik s nekim novcem u njemu, bilo da je to prva zaradjena novčanica ili novčić koji simbolizuje finansijsku sigurnost.

Ta novčanica ili novčić smatrani su talismanom koji privlači novac u kuću.

Takođe, davanje novčanika kao poklona s novcem unutra smatralo se dobrom praksom, pri čemu je novčanik uvek trebalo da sadrži neki iznos novca.

Skrivena pregrada novčanika često je čuvala papirnatu novčanicu najmanjeg apoena, verujući se da to pokazuje bolje upravljanje novcem.

Crvena boja novčanika takođe je bila povezana s privlačenjem novca, budući da je crvena boja simbolizovala uspeh i bogatstvo.

Kada je reč o vremenima za transakcije, veruje se da su sreda prepodne i četvrtak povoljni dani za traženje povišice ili sprovodjenje finansijskih transakcija, dok se veruje da su večernje transakcije loše za finansijsku sigurnost.

Novac

Foto: shutterstock.com

 

 

Drugi običaji, poput čišćenja mrvice sa stola, krpljenja džepova odeće ili odlaganja metle drškom prema dole nakon metenja, takođe su povezani s verovanjima o privlačenju ili zadržavanju novca u domu.

Upravljanje novcem dobijenim na određene načine, poput kocke ili pronađenog novca, takođe je bilo važno, s verovanjem da određeni novac može doneti nesreću ako se čuva.

Na kraju, postojala je praksa čuvanja najveće novčanice u kući, verujući da će tako privući finansijsku energiju i prosperitet u dom.

Iako su ova verovanja i običaji često tumačeni kroz prizmu sujeverja, ona su refleksija duboke povezanosti naših predaka s idejom o finansijskoj sigurnosti i prosperitetu.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading