CELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI Da li znate da možete da gajite KAFU u stanu?
Foto: Shutterstock

Biljka kafe je savršen izbor za dnevnu sobu, jer ima lepe, sjajne listove. Malo je verovatno da ćete zaista dobiti zrna i imati korist od nje, ali ćete definitivno ukrasiti prostor i uživati u njenom mirisu.

Bez obzira na to koju vrstu biljke imate, potrebni su joj određeni uslovi. Najbolje raste na jakom ali indirektnom svetlu (smestite je pored prozora, ali navucite tanku zavesu).

Za saksiju izaberite bogatu i dobro drenirajuću mešavinu zemlje i đubriva. Koristite kompost da biste je podsticali da se razvija. Redovno je zalivajte, tako da tlo uvek bude vlažno, ali da biljka ne pliva u vodi. Najbolje je da je zalivate svake nedelje po jednom, a najbolje je da to uradite tako što ćete potopiti saksiju sa rupicama u vodu (ne suviše duboku) i sačekati da biljka uzme tečnosti koliko joj je potrebno. Spustite saksiju na papir, da se ocedi višak vode, a onda je vratite na mesto.

Držite je dalje od ventilacionih otvora ili klima-uređaja, kao i od jake promaje. Da bi biljka izgledala uredno, orezujte je svakog proleća. Oštrim makazama uklonite mrtve ili oštećene grane i sve izdanke koji niču iz glavnog dela biljke. Da bi počela da cveta, kafi je najčešće potrebno od 3 do 5 godina.

(LepaiSrećna)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading