Proradio vulkan na Islandu
Foto: AP/Marco di Marco (STR)

Nakon jačeg zemljotresa u Pozuoliju, primorskom gradu u blizini Napulja, mnogi su preplašeni, prisiljeni spavati u svojim automobilima ili kampovima za hitne slučajeve. Grad se nalazi u opasnom području blizu Kampi Flegreia, vulkana koji predstavlja ozbiljan rizik za stanovništvo.

Kampi Flegrei i istorijski kontekst

Kampi Flegrei, poznat i kao super-vulkan, predstavlja ozbiljan rizik za Italiju. Njegova prošla erupcija pre 500 godina stvorila je planinu, dok je ona pre 40.000 godina pokrila veći deo istočne Evrope pepelom, uključujući i drevni grad Pompeju.

Reakcija vlasti i planovi za evakuaciju

Nakon dugog perioda ignorisanja problema, vlasti sada pripremaju hitne planove za evakuaciju stotina hiljada ljudi iz opasnih zona. Razmatra se i opcija plaćanja stanovnicima da napuste područje. Međutim, mnogi će želeti da ostanu, postavljajući izazove pred vlasti.

Izazovi i perspektive

Iako vlada obećava finansijsku pomoć i razmatra zabranu nove gradnje u opasnim zonama, rešavanje ovog problema predstavlja dug i složen proces. Stanovnici se suočavaju s dilemom između napuštanja domova i ostanka u područjima koja su deo njihove istorije i tradicije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading