groblje
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ovaj običaj se tradicionalno organizuje nakon iznenadne smrti mladića ili devojke koji nisu uspeli da stupe u brak za života. U takvim slučajevima, porodica preminulog može odlučiti da organizuje crnu svadbu kao simbolično venčanje, obično nakon sahrane ili čak na sam dan sahrane.

Na crnoj svadbi, verenica ili verenik pristaje da se "venča" sa preminulom osobom i ostane "u braku" godinu dana, što znači da ne sme stupiti u vezu ili zaljubiti se u drugu osobu u tom periodu, jer bi se to smatralo preljubom.

U slučaju da osoba koja je bila u vezi sa preminulim ne želi da učestvuje u svadbi, može biti angažovan drug ili drugarica koji će igrati ulogu mlade ili mladoženje, u zavisnosti od pola preminule osobe.

Groblje

Foto: Shutterstock

 

Forma crne svadbe može varirati u zavisnosti od porodice koja je organizuje.

U nekim slučajevima, svadba može biti samo simbolična poseta groblju, dok u drugim, običaji mogu biti izvedeni doslovno, sa mladom u venčanici, svatovima, muzikom i celokupnim ritualom koji podseća na pravu svadbu.

Međutim, svečanost je preplavljena tugom i plačem umesto veseljem i smehom.

Etnolog Aleksandar Repedžić, opisujući svoje iskustvo sa raskidom crne svadbe, prenosi intenzivnu emotivnu atmosferu i duboko ukorenjeno poštovanje prema običajima i tradiciji.

Kroz njegovu priču, oživljava se slika svečanosti u kojoj se tradicija prepliće sa suptilnim nijansama tuge i sećanja.

Ovaj običaj, iako izgleda jezivo ili čak bizaro, predstavlja deo nematerijalnog kulturnog nasleđa srpskog naroda, koji je opstao kroz vekove i odražava složen odnos između smrti, ljubavi i vere u zagrobni život.

Iako se možda čini stranim ili čak neprimerenim u današnjem društvu, crna svadba ostaje deo bogate i složene srpske kulturne baštine koja zaslužuje razumevanje i poštovanje.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading