zmija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zmije su česti gosti u prirodnim okruženjima i nije retkost da se susretnemo s njima tokom šetnje, planinarenja ili čak u dvorištu. Iako većina zmija nije opasna po ljude, susret sa njima može izazvati strah i paniku. Važno je znati kako pravilno reagovati kako bi zmija otišla svojim putem bez izazivanja opasnosti.

Prvo i osnovno pravilo je da ostanete mirni. Zmije reaguju na vibracije i kretanje, pa nagli pokreti mogu da ih uznemire. Ako primetite zmiju u blizini, izbegavajte nagle pokrete i nemojte pokušavati da je uhvatite ili napadnete.

Jednostavan trik za udaljavanje zmije:

Stojte mirno: Zmije obično nemaju interesovanje za ljude i neće napasti osim ako se ne osećaju ugroženo. Stajanjem mirno, dajete zmiji priliku da vas prepozna kao bezopasnog.

Polako se udaljite: Ako zmija ne pokazuje interesovanje da ode, polako se odmaknite unazad. Pokušajte da ne pravite nagle pokrete kako je ne biste uznemirili.

Napravite buku: Ako želite da ubrzate odlazak zmije, možete napraviti buku tapšanjem ili udaranjem nogom o zemlju. Vibracije koje stvarate mogu zmiji signalizirati da je vreme da se udalji.

Koristite štap: Ako imate štap pri ruci, možete ga koristiti da lagano dodirnete zemlju ispred zmije, stvarajući dodatne vibracije. Ovo će je podstaći da se udalji.

Izbegavajte kontakt: Nikada ne pokušavajte da uhvatite ili podignete zmiju. Čak i neotrovne zmije mogu ugristi u samoodbrani.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading