krštenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Krštenje se obavlja obično u ranom detinjstvu, ali može biti izvršeno i u kasnijoj dobi. 

- Kumstvo na krštenju obavezuje onoga ko je izabran za kuma, ali i onog koji se krsti - govori se u snimku na Jutjub kanalu Volim Pravoslavlje.

Svi koji su prvi put u ulozi kuma, ne znaju sva pravila. Ovo su sve obaveze kuma prilikom krštenja. Za krštenje je potrebno da se pripremi: krštenica za kuma, sveća i beli peškir.

Prilikom krštenja deteta kum se u ime kumčeta odriče Satane, sjedinjava se sa Hristom i ispoveda veru pravoslavne crkve umesto deteta, zato je kum za nas najbliži pravoslavni rođak kog imamo posle naše porodice. Kumstvo obavezuje pred bogom i pred ljudima jer kum ima dužnost da vaspita svoje kumče u duhovnom životu. Kum često daje ime detetu. Neko, izbor imena ostavlja kumu na volju, dok neki roditelji kažu željeno ime.

Čim dete malo ojača, posle četrdeset dana, može da se izvrši krštenje. Crkva preporučuje da se krštenje obavi što pre, prvo radi napretka deteta, a zatim i ukoliko bi se desio nesrećan slučaj, da dete premine nekršteno, nad njim ne može da se izvrši opelo. Krštenje se vrši u crkvi.

- U stara vremena kum je bio u obavezi da se stara o svom kumčetu ako bi njegovi roditelji preminuli. To duhovno srodstvo između kuma i kumčeta veoma je značajno i danas. Obaveze kuma nisu samo društvene i ekonomske. Neki misle da su obaveze kuma samo držanje deteta prilikom krštenja i prisustvovanje svedoka na venčanju - rečeno je u videu.

Kum mora da bude pravoslavne vere, kršten, čistog i moralnog života, mora biti punoletan, dakle, telesno i duhovno zrela osoba, i da je fizički sposoban da učestvuje u svetoj tajni krštenja. 

Mogu kumovati ženske osobe od 13 godina pa na više, a muške od 15 pa na više.

Ne smemo da zaboravimo ni obaveze kumčeta prema kumu. Kada kumče odraste prema kumu ima obavezu da ga uvek toplo pozdravi, u staro doba se celivala ruka kumu. Trebalo bi da mu čestita krsnu slavu i ostale velike praznike, da ide sa njim na liturgiju na velike praznike. Pokloni koji se razmenjuju među njima ne bi trebalo da budu novčane prirode nego da imaju verski karakter.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading