Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Stadion je dobio ime po Rolanu Garosu, francuskom avijatičaru i vojnom pilotu iz Prvog svetskog rata, koji je 23. septembra 1913. postao prvi čovek koji je preleteo preko Sredozemnog mora.

Stadion „Rolan Garos” je izgrađen kao rezultat pobede Francuza u Dejvis kupu 1927. godine, igrali su popularna „četiri musketara“ - Žak Briunon, Žan Borotra, Anri Koše i Rene Lakost. Stadion je izgrađen 1928. za potrebe finala Dejvis kupa Francuska-SAD i već tada je imao 15.000 mesta, jer je domaćin hteo da Amerikance dočeka grandiozno. Do tada u Parizu nije bilo teniskih stadiona, a Francuzi su dobili da organizuju finale jer su godinu dana ranije pobedili do tada neprikosnovene američke tenisere na njihovom terenu u Filadelfiji. Kompleks ima površinu od 8,5 hektara i ukupno ima dvadeset terena, uključujući tri stadiona velikog kapaciteta. U njegovom sklopu je veliki restoran i bar, VIP prostor i prostor za novinare. Takođe, u sklopu objekta se nalazi multimedijalni muzej istorije tenisa.

Najveći stadion u okviru kompleksa je Filip Šatrije kapaciteta 14.840 mesta, a drugi po veličini je stadion Suzan Lenglen kapaciteta 10.068 mesta. Za razliku od ostalih grend slemova i njihovih terena, na Rolan Garosu nije izgrađen krov na stadionima, što predstavlja problem jer se prekidaju mečevi zbog padavina i drugih vremenskih nepogoda. Od 2020. godine, organizatori su ipak postavili krov na najvećem stadionu Filip Šatrije. Upravo na tom terenu je naš Novak Đoković osvojio tri grend slem titule.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading