Foto AP
Foto: AP/Foto AP

Sa kapacitetom od 81.338 mesta to je peti najveći stadion u Evropi.

Na njemu je igrano finale Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine, kada je Francuska pobedila Brazil sa 3:0. Na „Stad de Fransu“ je takođe igrano i finale Svetskog prvenstva u ragbi junionu 2007. godine. Bio je domaćin dva finala UEFA Lige šampiona, 2000. i 2006. godine.

Stadion takođe služi i za odigravanje finala domaćih kup takmičenja, koji uključuju Kup Francuske (fudbal i ragbi), Liga kup Francuske, kao i finale prvenstva Francuske u ragbi junionu.

Rasprava o nacionalnom stadionu u Francuskoj nastala je kao rezultat izbora zemlje za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. 2. jula 1992. godine. Kao rezultat selekcije, zemlja i Francuska fudbalska federacija su se obavezali da će izgraditi stadion sa svim sedištima kapaciteta 80.000 i više sa svakim sedištem u objektu. Bio je to prvi put u više od 70 godina od izgradnje stadiona „Olimpik Iv du Manoar“ da se u Francuskoj gradi stadion za određeni događaj. Zbog veličine i važnosti objekta, Državnom savetu je dozvoljeno da iz prve ruke pristupi tome kako će stadion biti izgrađen i plaćen. Savet je tražio da se stadion izgradi što bliže glavnom gradu Francuske, a da bi konstruktor i operater objekta dobili značajan finansijski doprinos u periodu od 30 meseci nakon završetka stadiona.

Izgradnja je počela 2. maja 1995. godine. Polaganje prvog kamena temeljca obavljeno je pet meseci kasnije, 6. septembra. Posle više od godinu dana izgradnje, napravljeno je preko 800.000 kvadratnih metara zemljanih radova i izliveno čak 180.000 kubnih metara betona. Postavljanje krova, koji je koštao 45 miliona evra, i mobilne platforme je trajalo više od godinu dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading