tito
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

1979 godine, studentkinja iz Prištine po imenu Sanije Hiseni imala je privilegiju da predstavi poslednju štafetu mladosti Josipu Brozu Titu. Bila je to velika čast za nju, ali i za celu njenu generaciju, simbolizujući prenos generacijske palice i nadu u bolju budućnost. Tog sudbonosnog dana, na stadionu JNA, Sanije je Titu obratila na albanskom i na tadašnjem srpsko-hrvatskom jeziku, simbolično spajajući različite kulture i jezike u zajedničkom slavlju mladosti.


„Voljeni druže Tito, stotine hiljada ruku mladih nosilo je ovu štafetu do tebe putevima naše divne domovine sa našim najiskrenijim željama upućenim tebi od omladine, pionira i radnih ljudi, zbratimljenih naroda i narodnosti Jugoslavije koji žive svi kao jedan i svi iz jednog srca čestitamo ti. 87. rođendan. U ime slobode, u ime socijalizma, u ime samoupravljanja, u ime ravnopravnosti, u ime mira. Voljeni druže Tito, mi govorimo jezikom tvojim i srcem tvojim. Ovu zemlju i ovaj narod ništa ne može slomiti, ni danas ni sutra, nikada. Živeo nam dragi druže Tito, živeo i živeli uvek zajedno još puno proleća“, izgovorila je Sanije pred krcatim stadionom kojim se orilo „Tito, partija“. Od Tita je, već po običaju, nakon proslave dobila zlatan sat.
tito

Foto: Youtube/Printscreen

 

Međutim, ni u najluđim snovima nije mogla predvideti šta će se desiti nakon tog istorijskog trenutka. Nakon što je predala štafetu, obeleživši kraj jedne ere i početak nove, Sanije nije mogla slutiti kakvi izazovi je čekaju. Nakon Titove smrti 1980. godine, Jugoslavija se suočila sa sve većim političkim tenzijama, ekonomskim problemima i nacionalnim podjelama.

Štafeta mladosti, nekada simbol zajedništva i optimizma, postala je podsećanje na prošlost, na vreme kada su se snovi činili dostižni. Za Sanije i mnoge druge, predaja štafete bila je početak, ali i kraj jedne ere. Iako nije mogla predvideti šta će se desiti, nosila je sa sobom sećanje na taj trenutak, na nadu koja je jednom postojala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading