carlo acutis
Foto: Profimedia/Profimedia

Karlo Akutis, mladi Londončanin koji je blistao u računarskom svetu, biće proglašen prvim mlinijalskim svecem Katoličke crkve od strane pape Franje. Nakon smrti od leukemije 2006. godine, Karlo je postao poznat po seriji čuda koje su mu se pripisivale nakon njegove smrti.

Njegovo telo počiva u Asizu, gde je Karlo izložen u svojoj omiljenoj odeći, noseći Nike patike, šorceve i duksericu. Iako je rođen u Velikoj Britaniji, porodica mu je italijanskog porekla, a otac mu je pola Englez, pola Italijan, koji je radio kao bankar u Londonu.

Nakon selidbe u Milano u ranom detinjstvu, Karlo je već od treće godine donirao svoj džeparac siromašnima. U školi je podržavao žrtve nasilja, a večeri je provodio kuvajući i dostavljajući obroke beskućnicima, zajedno sa čistim pokrivačima.

carlo acutis

Profimedia

 

Kada je saznao da boluje od leukemije, Karlo je hrabro izjavio roditeljima: "Srećan sam što umirem jer sam svoj život proživeo ne gubeći nijedan trenutak na stvari koje ne bi ugodile Bogu."

Skoro dve decenije nakon njegove smrti, papa Franjo je priznao čudo koje se pripisuje Karlu. Majka jedne devojke iz Kostarike, koja je pretrpela tešku biciklističku nesreću, molila je pored njegovog staklenog kovčega i ostavila poruku moleći za ozdravljenje 2022. godine. Istog dana, njena ćerka je počela samostalno disati, a deset dana kasnije otpuštena je iz intenzivne nege jer je krvarenje u mozgu potpuno nestalo.

Papa Franjo je potpisao dekret koji otvara put da Karlo postane svetac, jer Vatikan tvrdi da je Karlo posredovao s neba 2013. godine kako bi izlečio brazilskog dečaka koji je patio od retke bolesti gušterače.

Papa Franjo veruje da je Karlo pre dve godine pomogao u izvođenju čuda.

Čudo o kojem je reč, prema Dikasteriju za uzroke svetaca Vatikana, uključuje ozdravljenje Valerije Valverde.

Vatikan je pripisao molitvama upućenim Karlu, čudo je omogućilo Valeriji, koja je imala 21 godinu, da se oporavi nakon ozbiljne biciklističke nesreće 2022. godine.

carlo acutis

Profimedia

 

Ona je u vreme nesreće studirala u Firenci.

Gospođica Valverde je podvrgnuta hitnoj operaciji kako bi se smanjio pritisak na njenom mozgu i bila je u kritičnom stanju.

Šest dana kasnije, njena majka se molila za oporavak svoje kćerke na grobu Karla u Italiji.

Istog dana, crkva tvrdi da je gospođica Valverde povratila upotrebu svojih udova, mogla je govoriti, a znakovi traume na glavi su nestali.

Ona je otpuštena iz intenzivne nege deset dana nakon molitvi njene majke i samo je trebala kratku fizioterapiju.

Vatikan tvrdi da je Karlo takođe posredovao s neba 2013. godine kako bi izlečio brazilskog dečaka koji je patio od retke bolesti gušterače.

Od njegove smrti, Karlo je stekao globalno sledbeništvo, a njegovo telo premješteno je u Crkvu Santa Maria Maggiore u Asizu, gde se trenutno izlaže.

carlo acutis

Profimedia

 

Biskup Domeniko Sorrentino iz Asiza rekao je za The Times: "Crkva u Asizu slavi. Planiram večeras stići u Asizi kako bih zahvalio Gospodu u euharistijskoj proslavi. Ali sada se pridružujem vernicima koji su u svetilištu na molitvi hvaljenja."

U Velikoj Britaniji, Karlo je pomenut od strane nadbiskupa Birminghama, koji je 2020. godine osnovao Župu Blaženog Carla Acutisa s crkvama u Wolverhamptonu i Wombourneu.

Čuda, kada se prijavljuju, istražuje Crkva kako bi utvrdila njihovu valjanost i razumeva se kao čin koji je nemoguć prirodi.

Nema datuma za kanonizaciju, ali takvi događaji mogu privući ogromne publike sa hiljadama hodočasnika prisutnih, piše Mail Online.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading