Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

U Srbiji, kao i u mnogim drugim mestima, izraz "zmija čuvarkuća" koristi se za označavanje zmije vrste Natrix natrix, poznate i kao obična smukulja ili obična smukuljica. Ova neotrovna zmija često se može naći u ruralnim i šumovitim područjima, ali i u blizini vodenih površina kao što su jezera, reke i močvare.

Zmija čuvarkuća je relativno mala, obično dugačka oko 50-80 centimetara, s bojom koja varira od smeđe do sive, s tamnim mrljama ili prugama duž leđa. Ima karakterističan beli trbuh i crvene oči. Ova zmija nije opasna za ljude jer nema otrovne zube i obično beži od ljudi kada ih primeti.

Zmija čuvarkuća igra važnu ulogu u ekosistemu jer se hrani raznim sitnim vodenim organizmima poput žaba i riba, a takođe može pomoći u kontroli populacije štetnih insekata i miševa. U većini slučajeva, zmija čuvarkuća je korisna i neagresivna prema ljudima.

Kod starih Slovena, pojava zmije čuvarkuće u kući ili dvorištu smatrala se znakom da će se dogoditi neki nepovoljan događaj za ukućane. U tom smislu, zmija čuvarkuća imala je ulogu da upozori ukućane na nadolazeću nevolju. Njena pojava uvek je značila loše vesti, dok se za povoljne događaje nije pojavljivala. Ako bi zmija čuvarkuća bila ubijena, to bi predstavljalo veliku uvredu za pretke, jer se verovalo da se time ubija predak i čini greh na nivou roda. Osveta predaka za to bila bi skora smrt nekog od ukućana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading