put
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Saudijskoj Arabiji se nalazi najduži pravi autoput na svetu, poznat kao Autoput 10, koji je takođe proglašen najdosadnijim putem za vozače.

Autoput 10 povezuje grad Al Darb na jugozapadu sa gradom Al Batha na istoku, protežući se na impresivnih 1474 kilometra. Najpoznatiji deo ovog autoputa je dionica od 240 kilometara koja prolazi kroz pustinju Rub-al-Khali. Ova strada je nekada bila privatni put kralja Fahda, koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. do svoje smrti 2005. godine. Deonica je zabeležena u Ginisovoj knjizi rekorda kao najduži pravocrtni put  na svetu.

Najdosadniji put na svetu

Vožnja ovim putem traje oko 2 sata, a specifična je po tome što nema nikakvih skretanja ni uzvišenja, što je čini najdosadnijim putem za vozače na svetu. Odsustvo bilo kakvih karakteristika koje bi mogle razbiti monotoniju putovanja doprinosi njenoj reputaciji.

Pre nego što je autoput 10 preuzeo titulu, najduži pravocrtni put bila je dionica autoputa Eyre u Australiji, koja se protezala na 146 kilometara.

Autoput 10 u Saudijskoj Arabiji, sa svojom neverovatnom dužinom i monotonim pejzažom, ostaje jedinstven primer infrastrukturnog poduhvata, privlačeći pažnju i izazivajući divljenje zbog svoje neobičnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading