bosanka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U davna vremena, kada su čast i ugled bili od velike važnosti, odricanje od voljenih preko novina bila je česta pojava, ali su u 21. veku ovakvi radikalni potezi još uvek retkost.

Međutim, na stranicama jednog dnevnog lista iz Republike Srpske pojavio se oglas u kojem se Banjalučanka odrekla kćerke i zeta ne navodeći razloge za ovaj čin.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da ovakvi gestovi imaju dugu tradiciju i da proizilaze iz visokog stepena nezadovoljstva, ljutnje i ozlojeđenosti.

,,To je simboličan gest, pretnja roditelja neposlušnoj deci, sa akcentom na odricanju u novinama, što je u ranijem periodu bio način da se dopre do širokih narodnih masa. Prenosi se usmeno s generacije na generaciju i više je fiktivno nego stvarno'' kaže on.

Šijaković dodaje da se pre pola veka ovom činu pribegavalo radi zaštite časti, javnog morala i ugleda, dok je sada najčešće posledica narušenih međuljudskih odnosa.

POTEZ OVE SRPKINJE ŠOKIRAO JE REGION Ono što je uradila ćerki i zetu će se prepričavati, psiholog navodi ''to je ogromna trauma''!

Foto: Shutterstock

 

,,To je najteža odluka koju roditelj može da donese i veliki udarac za dete, jer svako u okruženju može da upre prstom u njega i kaže da je to ono koje se majka odrekla - kaže Šijaković.

Psiholog Aleksandar Milić tvrdi da je odbijanje roditelja veliki udarac za dete, bez obzira na godine.

,,Za decu čin odricanja može biti najviši stepen traumatizacije, odnosno oštećene emocionalne veze i visok nivo duševne patnje. Praksa je pokazala da su deca koja su napuštena od roditelja traumatizovanija od onih kojima umiru otac i majka.

Ako su deca mala, odbijanje će ometati njihovo zdravo odrastanje, a kada su odrasli u pitanju, trauma može biti još izraženija, jer su odrasli svesniji ovog čina.'' objašnjava Milić.

(6yka.com

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading