stjuardesa
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

"Molimo vas vežite se i isključite mobilne telefone", samo su neke od naredbi stjuarta i stjuardesa prilikom poletanja aviona. Zbog čega naši mobilni telefoni treba da budu isključeni tokom letenja?

Stjuardesa Mendi Smit koja je već 12 godina deo kabinske posade, za Lad Bible otkrila je jasan razlog zašto telefon mora da bude ugašen na preko 10.000 metara nadmorske visine. Podešavanja na telefonu "airplane mode" važan je zbog signala aviona sa kopnom.

"Ako ste svesni da režim rada u avionu mora da bude uključen, molimo vas da to uradite, jer to sprečava da izgubimo signal sa radiofara", započela je ona.

Iako su slučajevi retki može se desiti da signal mobilnog telefona za vreme leta ometa komunikacione signale i na taj način pilotima prouzrokuje probleme. EU je još 2022. godine odlučila da bi putnici uskoro trebali moći da koriste svoje telefone u potpunosti tokom leta, tako što bi obezbedili 5G mrežu u avionima.

Zato sledeći put kad se vozite avionom, dobro razmsilite pre nego što upalite internet na svom mobilnom telefonu kako biste okačili fotku iz istog.

BONUS VIDEO

 

 

(Mondo)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading