POBEĆI ĆE GLAVOM BEZ OBZIRA Evo šta će vas zaštititi ako vas NAPADNE PAS
Foto: Shutterstock

Dreser pasa iz Univerziteta za kućne ljubimce u Beogradu svojevremeno je dao instrukcije potencijalnim žrtvama kako da se ponašaju u slzučaju da ih napadne pas.

"Prevencija napada je ono na šta treba da se obrati pažnja, jer napad nekada može da se desi i dok mazite psa. Ili niste obratili pažnju na psa, ili ste se previše približili, ili ste ga izazvali na neki način. Ako pas zalaje na vas, treba da stanete, krenete nekoliko centimetara ka njemu i pokažete da se ne plašite. U toj situaciji treba sebe da bodrite, jer ako oseti da se plašite može da pomisli da ste plen i da krene u napad", objasnio je dreser.

Ipak, ukoliko prevencija nije dala željeni rezultat što znači da je došlo do samog napada, profesionalni dreser pasa Dimitrije Žigić istakao je da nema mnogo vremena za razmišljanje o postupcima.

"Nema tada mnogo pravila, isto je kao kada vas iznenada napadne čovek, reagujete instinktivno. Međutim, ako vas pas ujede onda u tom momentu možete da probate da ga udarite u predelu stomaka, jer su tu osetljiviji", rekao je on.

Nedavno je o ovoj temi govorio i međunarodni kinološki sudija dr sc Nenad Milojević.

"Odbraniti se od psa u trenutku ujeda, bez obzira na veličinu psa, zavisi od mnogo faktora - koliko ste vi utrenirani i sposobni, koncentrisani, da li imate ili nemate neko priručno sredstvo... Položaj fetusa ili taj položaj tela u jajetu u samoodbrani je deo koji nas najviše štiti od povreda. To je položaj kornjače, u kojem smo mi skroz skupljeni, na kolenima, ruke su na glavi da zaštitimo glavu, šake su na temenu", rekao je Milojević.

Kinološki sudija kaže da je teško dati jednostavan i konkretan odgovor šta uraditi kada vas pojuri pas, jer su situacije različite.

"Vrlo je teško odgovoriti na to pitanje jer je pas i jorkšir terijer i irski vučji hrt, a vaše gabarite i psihofizičke sposobnosti ne poznajem da bih vam prepisao recept za kolač", našalio se. "Jedna od stvari jeste da se sagnete kao da ćete da uzmete kamen. Naravno, za sve one pse koji imaju negativna iskustva sa tim, a zamislite ako je taj na to još dodatno razdražljiv ili ako je negde pobegao sa lanca pa je dodatno agresivan? Da li ćete ga time još više razdražiti?", upitao je, pa dodao da je jedino rešenje u preventivi i represivi za one koji ne poštuju pravila.

Ipak, ovo bi bili glavni saveti kako da se na najbolji način spreči napad psa sa kojima su saglasni svi stručnjaci:

1. Ne paničite

Zbog toga što psi i druge životinje mogu da osete ljudski strah. Naročito ako u naletu straha vrištite, mašete rukama, ili počnete da bežite, možete da mu podstaknete instinkt i isprovocirate ga na napad.

2. Usporite hod

Ako se susretnete sa psom dok trčite, usporite i hodajte. Okrenite se i hodajte u suprotnom smeru od psa, ali ga držite na oku. Još bolje je da se ostane nepomičan sa rukama opuštenim pored tela, jer će pas tada izgubiti interes.

3. Ne gledajte ga u oči

Direktan kontakt očima može da podigne tenziju kod psa. Gledanje u oči može da protumači kao izazivanje. Držite ga u vidnom polju, ali izbegavajte direktan pogled. To će signalizirati da niste pretnja, i verovatno će se okrenuti i otići.

4. Komandujte "Nazad"!

Ako pas nastavi da se ponaša agresivno, okrenite se ka njemu, izbegavajući kontakt pogledom, i naredte mu da ode. Koristite jak i samopouzdan, ali ne visok, tonalitet glasa. Najefektnije su komande "Ne", i "Nazad" sa jakim tonom. Pas će se uplašiti i otići.

(Mondo)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading