pas
Foto: Alo/Shutterstock

Napadi pasa na ljude postali su sve učestaliji, a mnogi se pitaju da li je moguće predvideti napad. Stručnjaci ističu da pas, pre samog napada, može davati određene znake, koji ukazuju na to da s psom nešto nije u redu.

Kako prepoznati agresiju kod pasa

Razlozi za agresivno ponašanje pasa su različiti, ali pre svega, treba obratiti pažnju na to kako se mi ponašamo prema tom psu, odnosno, moramo videti koliko smo dobro informisani o tome kako psi pokazuju znakove koji prethode agresiji.

Stručnjaci naglašavaju da uvek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu veoma brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja.

Stručnjaci iz regiona analizirali su ovu tematiku i izneli svoje mišljenje u vezi sa ovim. Akcenat se stavlja na dobro prepoznavanje pokazatelja da je psu nelagodno.

Škljocanje zuba

Prvi pokazatelj koji većina pasa ispoljava jeste pokušaj odlaska od izvora stresa. Spustiće uši uz glavu i otići. Ako mu, kojim slučajem, ne dopuste da ode, on će priljubiti telo uz pod i podviti rep. Biće potpuno ukočen i gledaće u jednom pravcu.

Stručnjaci upozoravaju da kažnjavanje režanja neposredno dovodi do preskakanja svih ostalih signala upozorenja, pa tako dolazi do agresije.

Škljocanje zuba je još jedan pokazatelj koji prethodi ujedu, ujedno i poslednji znak upozorenja.

Nakon toga sledi ujed psa.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading