otrovno drvo
Foto: Printscreen/youtube.com/Animalogic

Međutim, već prvog dana boravka, njen odmor je postao prava noćna mora.

U želji da istraži prirodu i pronađe školjke i korale na belom pesku, doktorka je naišla na voće koje je izgledalo poput jabuke, ali je zapravo pripadalo stablu Hippomane mancinella.

Uz prijatelja, odlučila je da proba to voće, ali su već nakon nekoliko zalogaja počeli da osećaju jaku ljutinu u grlu. Simptomi su se brzo pogoršali, sprečavajući ih da gutaju.

Hippomane mancinella je stablo koje se nalazi na različitim lokacijama u Severnoj i Južnoj Americi, kao i na Karibima, poznato kao jedno od najopasnijih stabala na svetu.

Biljka je poznata po izuzetno otrovnim plodovima koji mogu izazvati ozbiljne povrede, pa čak i smrtne slučajeve.

Srećom, doktorka Strikland i njen prijatelj su preživeli zahvaljujući brzoj reakciji i tome što su voće izgrizli na sitne komadiće.

Doktorka je podelila svoje iskustvo u britanskom medicinskom časopisu, ističući ozbiljnost opasnosti koju ovo drvo predstavlja.

Institut za hranu i poljoprivredne nauke u Floridi upozorava da čak i bilo kakav kontakt s delom ovog drveta može biti fatalan.

Otrov u stablu je toliko jak da čak i kiša koja dodirne drvo može sadržati opasne otrove.

Ipak, postoji i druga strana ovog stabla - koristi se kao jedna od glavnih linija odbrane od erozije plaža u Centralnoj Americi, a karipski stolari su otkrili tajnu kako sigurno ukloniti otrov iz drveta, koristeći sušenje na suncu.

Ova priča jasno ukazuje na opasnosti koje mogu vrebati čak i na najlepšim destinacijama, te na važnost opreza i pažnje prilikom istraživanja divljine i konzumiranja hrane koja nije poznata.

(mondo.rs

BONUS VIDEO 

@alo_portal Kada bi Vas uhapsili, šta bi Vaši prijatelji pomislili da ste uradili? 😆 #alo #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy #prijatelji ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading