Tito i pionirka
Foto: Printscreen/youtube.com/RTS obrazovno-naučni program-Zvanični kanal

Ivanji je govorio o Titovoj sposobnosti da improvizuje, uprkos tome što nije bio dobar govornik, te kako je na ručku u Diseldorfu 1974. godine reagovao kada je pokrajinski predsednik spomenuo njegovo vreme kao gastarbajtera u Nemačkoj.

Tito se snašao, improvizovao, i nasmejao nemačke milionere koji su sedeli za stolom, ukazavši da bi verovatno postao milioner u Americi da je otišao 1912. godine, kao što je planirao.

Ivanji se prisetio i fudbalskog meča između Jugoslavije i Nemačke 1974. godine, na koji Tito nije prisustvovao zbog bezbednosnih razloga, ali je pre ručka primio jugoslovensku reprezentaciju.

Dok su putovali specijalnim vozom iz Dizeldorfa u Bon, Tito se nervirao zbog igre i komentarisao kako fudbal treba igrati, na šta mu je Jovanka, njegova supruga, rekla da bi on onda trebao da trenira tim ako misli da bolje zna.

Ivanji je naglasio kako je to bio jedan od retkih slučajeva kada je video Tita u opuštenijem okruženju.

Tito i pionirka

youtube.com/RTS obrazovno-naučni program-Zvanični kanal

 

Ivanji je ispričao i anegdotu iz vinskog podruma, kada je Tito jeo pečenu ribu. Jovanka je primetila da je Tito dovoljno jeo, pa je dala njegov tanjir Ivanjiju, rekavši mu da nastavi da jede. Tito se nije bunio jer nije voleo ribu.

Ivanji je takođe spomenuo zanimljivost o Titovim kućnim ljubimcima. U početku je Tito imao nemačke ovčare, ali je kasnije prešao na pudle.

Bela muška pudla bila je poklon grčke kraljice i živela je dugo. Uginuo je u trenutku kada je Tito bio ozbiljno bolestan, ali su iz poštovanja prema Titovom zdravlju izabrali da mu ne kažu za smrt njegovog ljubimca dok je bio na samrti.

Ivanji je naglasio kako je raditi kao prevodilac za šefa države veoma odgovoran posao, a ispričao je i kako je Staljinov prevodilac imao težak trenutak kada mu je komad hrane ispao iz usta zbog žurbe da prevede.

Ovaj detalj ukazuje na pritisak i očekivanja koja se postavljaju pred prevodioce u takvim situacijama. Ivanji je srećom imao bolje iskustvo, jer je Tito uglavnom komunicirao direktno sa svojim nemačkim sagovornicima, bez potrebe za prevodiocem.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading