brana
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Nakon dugotrajnog razdoblja intenzivne vrućine bez kiše, na severu Filipina pojavile su se ruševine vekovima starog grada. Naime, nivo vode u brani se spustio zbog suše i otkriveni su delove potonule crkve, nadgrobne spomenike i temelje građevina 300 godina starog grada u pokrajini Nueva Ecija.

- Kad sam čula da je potopljena crkva starog grada Pantabangana ponovno na površini, uzbudila sam se i morala sam je videti, rekla je 61-godišnja penzionerka Aurea Delos Santos.

Nivo vode na brani ove godine se spustio za 26 metara što je u nekim meštanima probudilo preduzetnički duh pa su krenuli da prevoze turiste na ostrvo da posete atrakciju.

Stanovništvo je iz grada preseljeno 1970-ih zbog izgradnje brane koja sad služi kao glavni izvor navodnjavanja za Nueva Eciju i obližnje provincije.

Filipini i druge zemlje u jugoistočnoj Aziji bore se s ekstremnom vrućinom poslednjih nedelja zbog čega su škole obustavile nastavu, a vlada je pozvala sve stanovnike da ostanu kod kuće zbog opasnosti od toplotnog udara.

(Gardijan)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading