potonuli brod
Foto: Printscreen/youtube.com/CSIRO

1. maja 1909. Adela Šors je isplovio iz oblasti oko Vajtfiš Pointa u Velikim jezerima i bio je poharan žestokom olujom na jezeru Superior.

Do ovog trenutka, brod je već dva puta potonuo, i oba puta je ponovo podignut i vraćen u službu. Natovaren tovarom soli, pratio je drugi čamac koji mu je probijao put kroz led.

Međutim, jaki vetrovi su udarili u plovila i brod Adela je pao  iza čamca ispred, sve dok nije nestao. Nakon toga niko više nije video kako brod plovi dok je tonuo u vodu sa svih 14 ljudi na brodu koji su tonuli zajedno sa njim. 

Prošlo je više od jednog veka nakon što je potonuli brod ponovo otkriven. 

Pretpostavljalo se da je čamac udario u komad leda i brzo potonuo, ali mnogo godina kasnije, 2021., pronašlo ga je istorijsko društvo Velikih jezera.

Koristili su zvučnu tehnologiju da skeniraju vodu u potrazi za brodom.

Društvo je tek objavilo svoje nalaze kako bi se uverilo da mogu da sprovedu odgovarajuća istraživanja i da budu sigurni u ono što su pronašli, piše lad bible. 

S obzirom da je brod potonuo po treći i poslednji put, veruje se da je brod postao žrtva užasnog prokletstva.

Ako je plovilo zaista prokleto, to je zbog toga što brod nije pravilno kršten flašom alkohola. Ukoliko u flaši nije alkohol, to se smatra znakom loše sreće za brod. 

Brod, koji je potonuo 1909. godine, izgrađen je 1894. za kompaniju ŠorS, koja je brod nazvala po vlasnikovoj ćerki Adeli. Kako prenosi CBS, njena sestra Besi krstila je brod flašom vode jer je porodica imala stroga pravila o alkoholu.

Zaista, krštenje broda pre plovidbe dugo je bila pomorska tradicija. 

Alkohol se sipao preko brodova još u doba antičkih civilizacija, dok su Vikinzi umesto toga žrtvovali svoje čamce bogovima. 

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading