Dok svi brinu zbog Kejt Midlton, još jedna princeza boluje od teške bolesti: Povukla se iz javnosti, svaki dan joj je borba

Jelena Vukelić Vesti 25.04.2024 11:46 0

Kako su loše vesti iz Ujedinjenog Kraljevstva obišle ceo svet, čini se da su ostale evropske kraljevske porodice pale u drugi plan.

Mette-Marit

Profimedia

O norveškoj kraljevskoj porodici retko se govori, a mnogi ne znaju da i njihova princeza pati od teške bolesti zbog koje se povukla iz javnosti.

U oktobru 2018. norveška palata objavila je da princeza Mete-Marit, supruga prestolonaslednika, boluje od retkog oblika hronične plućne fibroze, koja uzrokuje oštećenje pluća karakterisano otežanim disanjem.

Mete-Marit uvek je otvoreno govorila o svom zdravlju i uticaju koji bi ono moglo da ima kada njen suprug sedne na presto, a ona postane supruga kraljica, čime je njena iskrenost retka među kraljevskim porodicama.

– Srećom, njeno je stanje relativno stabilno već pet godina, ali mora da se nosi s tom situacijom iz dana u dan, prenose strani mediji.

– Ima puno teških i bolnih stvari u vezi sa ovom bolešću, ali u isto vreme postoji nešto lepo jer pronađete sebe. To je prilika da živite malo sporije i otkrijete koje stvari vam daju energiju, a koje je oduzimaju. Onima koji žive s ovakvom bolešću koja se ne vidi, kao u mom slučaju, može da bude jako teško. Jer kad ljudi to ne vide, teže i razumeju. Naučila sam da poštujem one koji su u ovoj situaciji ali i da vidim neku pozitivnu stranu u svemu tome i da saznam šta mogu da učinim za sebe - objasnila je u razgovoru za norveške medije želeići da podigne svest o hroničnim bolestima.

Komentari (0)
Loading