zatvor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poslednji obrok je naziv za praksu pojedinih država da osuđenicima na smrt, dan ili dva pre izvršenja kazne, daju pravo na poslednji obrok prema vlastitom izboru. A ono što je osuđeni ubica nedavno pogubljen u Lad Bible-u tražio bilo je dovoljno da nahrani desetak ljudi i smatra se najvećim poslednjim obrokom osuđenika na smrt u istoriji.

Sve se dogodilo 2012. godine, kada je 49-godišnji mesar Geri Karl Simons, koji je proglašen krivim da je 1996. godine raskomadao čoveka svojim sekačem za meso, a zatim bacio delove njegovog tela u zaliv pun aligatora, pogubljen u zatvoru u Misisipiju.

Pice, pomfrit, sladoled, sir Kada je došlo vreme da ga pogubi, Simons je naručio nekoliko obroka od skoro 30.000 kalorija, dovoljno da nahrani deset ljudi. Ne zna se da li je uspeo sve da pojede, ali je navodno pojeo polovinu ovog obroka 90 minuta pre pogubljenja - od svega po malo.

Naručio je dve Pizza Hut Super Supreme Deep Dish srednje pice, sa pečurkama, lukom, jalapenjo paprikom i peperoni salamom, i jednu običnu picu sa tri vrste sira, maslinama, paprikom, paradajzom, belim lukom i italijanskom kobasicom. Naručio je i deset pakovanja parmezana od 200 grama, deset pakovanja ranč sosa od 200 ml, jedno porodično pakovanje sira Doritos, 200 ml sosa od sira sa halapenjo paprikama i još 100 g isečenih halapenjo paprika.

Kao prilog, naručio je i veliki McDonald's pomfrit sa kečapom i majonezom, a u celoj porudžbini je bilo mesta i za desert, pa je ovaj osuđenik na smrt odlučio da se počasti sa još dva velika milkšejka od jagoda, dva sladoleda od jagoda i dve koka kole sa ukusom trešnje.
 

Šta su jeli drugi osuđenici na smrt?

Ovaj osuđenik je možda rekorder po broju jela i kalorija, ali definitivno nije jedini koji je naručio veliku količinu hrane za poslednji obrok. Džon Vejn Gejsi, koji je ubio 33 mladića u Ilinoisu 1970-ih, tražio je 12 prženih škampa, kantu KFC po originalnom receptu, pomfrit i funtu svežih jagoda.

Lorens Rasel Bruer, rasista osuđen za ubistvo čoveka u Teksasu 1998. godine, naručio je dva komada pržene piletine, čizburger sa trostrukom slaninom, omlet sa sirom, veliku činiju pržene bamije, tri fajite, funtu roštilja sa pola vekna belog hleba, pica, tri piva, sladoled od vanile i puter od kikirikija.

Ali on je odbio da proba bilo šta od toga, pa su od 2011. službenici zatvora u Teksasu prestali da služe poslednje obroke osuđenim zatvorenicima. Robert Dejl Konklin, koji je šrafcigerom ubio svog ljubavnika, a zatim secirao njegovo telo 1984. u Džordžiji, dobio je filet minjon umotan u slaninu, škampe pržene na puteru sa belim lukom i limunom, pečeni krompir sa puterom, pavlaku, vlasac i komadiće slanine, kukuruz na klipu, špargle, hleb sa puterom, kozji sir, dinja, pita od jabuka, sladoled od vanile i ledeni čaj.

Samo jedna maslina

Viktor Feger je osuđen za ubistvo i pogubljen vešanjem 1963. godine, u dobi od 28 godina, a ispostavilo se da je poslednji savezni zatvorenik pogubljen u SAD pre nego što je moratorijum na smrtnu kaznu prestao 2001. On je takođe bio poslednja osoba koja je osuđena na smrt u državi Ajova. Ali pre smrti, Feger je navodno zatražio neobičan poslednji obrok - samo jednu maslinu bez koštica, u nadi da će iz njegovog groba niknuti maslinovo drvo kao simbol mira.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading