Dečak
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Zamislite da trideset godina živite sa agonijom koja podrazumeva da vam svi pričaju kako vam je dete mrtvo, a da nikakvih fizičkih ni forenzičnih dokaza nema za to? Sa nadom da ćete makar jedan jedini trag smrti ili života pronaći, ali da tih tragova nema.. Za majku Bena Nidama, takav život je svakodnevica još od 1991. godine.

Misterija slučaja nestanka Bena Nidama, traje već trideset godina, a sve je započelo kada je ovaj mališan star 21 mesec, tačno na današnji dan, nestao na grčkom ostrvu Kos, gde je boravio kod bake i deke.

Njegova majka, Keri, i pored svih indicija i tvrdnji od strane policije da je tragično okončao svoj život u nesreći koju je najverovatnije slučajno izazvao bager koji je radio na renoviranju kuće njenih roditelja, i dalje veruje da je njen sin živ.

Telo nikada nije pronađeno

Jer, kad nema tela, nada još tinja i postoji. Upravo zato, ona i dalje traga za Benom, nadajući se da će se mališan jednoga dana pojaviti na njenim vratima. Kako je ranije rekla, nastaviće da traga za njim sve dok je živa.

- Još uvek imam nadu da policija Južnog Jorkšira greši. Jer, sve dok nema dokaza koji bi mi pokazali, moram da verujem da je još uvek živ. Ne postoji niti jedan dokaz koji bi rekao drugačije - izjavila je ona ranije za Dejli mejl.

Bol i tuga usled nestanka deteta, učinili su, kako je rekla, da se oseća zaglavljeno u vremenu, u 1991. godini, te je sve svoje vreme posvetila najvažnijoj i najtežoj potrazi u životu.

"Nikad nisam imala bilo kakve snove ili ciljeve osim pronalaska Bena“, rekla je ona tada.

Detektivi iz Velike Britanije

Opsežna policijska potraga za mališanom koji je nestao pre trideset godina dok je Keri bila na poslu u hotelu, nije donela nikakvog traga. Ipak, policijski službenici su sigurni da je mališan stradao spletom nesrećnih okolnosti.

Pre 15 godina, u potragu su se uključili i detektivi iz Velike Britanije, koji su posvetili tri nedelje detaljnoj istrazi i pregledu terena.

- Moj tim i ja znamo da su mašine, uključujući i veliki bager, korišćene za čišćenje terena 24. jula 1991. godine, iza seoske kuće koju su Nidamovi obnavljali. Moje profesionalno uverenje glasi da je Ben Nidam umro kao posledica nesreće u blizini seoske kuće u Iraklisu, gde je poslednji put viđen kako se igra - izjavio je tada policijski inspektor iz Južnog Jokšira, Džon Kazins.

Istraga koja je bila opsežna, nije pomogla da pronađu mališanovo telo, ali kako je rekao, smrtni ishod je nažalost neminovan.

"Moj tim stručnjaka je predugo istraživao sve događaje koji su prethodili tom incidentu i nakon njega. Činjenica da tokom ove posete Kosu nismo imali direktan rezultat ne isključuje činjenice za koje znamo da su istinite."

Međutim, naveo je i kako se istraga neće zatvoriti, iako svi dokazi govore da je ben tragično nastradao.

"Nećemo se zaustaviti u svojoj potrazi da pronađemo dalje odgovore za Benovu porodicu."

Tokom godina potrage i agonije kroz koju je prošla porodica Nidam, pojavljivali su se lažni tragovi koji su ih vodili svuda po Evropi. Naime, jedan robijaš ih je uveravao kako je mališana otela grčka porodica koja ga je odvela sa ostrva. Ti navodi su se kasnije ispostavili kao laž.

Takođe, Konstantinos "Dino" Barkas koji je upravljao bagerom tokom čišćenja imanja i obnavljanja kuće, preminuo je 2015. godine, a poput njega, i Dinova porodica je isključila svaku mogućnost njegove umešanosti u tragičnu smrt mališana.

Međutim, tokom godina istrage, svedoci su iskazima indirektno ukazivali na njega kao osobu koja je nenamerno usmrtila Bena, kako zbog njegovog ponašanja na dan nestanka mališana, tako i nakon toga, tokom potrage.

Vlasti Velike Britanije, u dva navrata su slali istražitelje na Kos, 2012. i 2016. godine. Tokom pretrage terena, nisu pronađeni ostaci mališana. Pronađene su samo kožne sandale i igračka automobil, za koje se smatralo da pripadaju Benu, ali na njima se nije nalazio dečakov DNK.

Nekoliko godina posle Benovog nestanka, Keri je dobila i ćerku, te danas ima dve unuke, za koje je rekla, da su joj pored sina za kojim traga tri decenije, sve što ima u životu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading