grad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Postoji zabluda da gradovi smrde. Svi ti ljudi, svo to đubre, sva ta podzemna kanalizacija... Ali ispostavilo se da neke metropole prilično dobro mirišu. Nedavna studija HAIPP-a bacila je svetlo na ovu zanemarenu stranu urbanog života, analizirajući 30 glavnih gradova u Evropi i šire kako bi se utvrdilo koji od njih najbolje miriše.

Istraživači su posmatrali faktore kao što su čistoća i udeo cvećara, pekara i parfimerija da bi svakom gradu dodelili „ocenu mirisa“. A grad koji je mirisao na vrh liste bila je Atina, Grčka. Da, dobro ste čuli: grčka prestonica je najmirisniji grad na svetu!


Zamislite ovo: živahne ulične pijace, aroma svežeg voća, začinskog bilja i mirisnih grčkih delicija koja se širi vazduhom. Atina je praznik za čula, sa 8,3 od 10 poena na mirisomeru. Od sirastog Tiropita do lepljivo-slatke baklave, gradske pekare pružaju ozbiljno mirisno zadovoljstvo.


Atina je takođe cvetni raj, sa 31 cvećarom i 22 parfimerije na 10 kvadratnih kilometara, što znači da se delikatan miris širi u svaki kutak grada. Posvećenost grada čistoći se takođe ogleda u njegovom Indeksu ekoloških performansi (EPI), koji je dobio ocenu 56,2. Dakle, sledeći put kada planirate putovanje, nemojte pratiti svoje srce - pratite svoj nos.

Iako je Atina možda zauzela prvo mesto, vredi pomenuti i druge gradove koji su se našli na listi najlepših mirisnih gradova na svetu. Pariz, sa svojom romantičnom atmosferom i elegantnim bulevarima, zauzima drugo mesto, a odmah iza njega Cirih, poznat po čistoći i živopisnom okruženju, zaokružujući prva tri, piše Timeout.

Lista 10 najmirisnijih gradova
Atina, Grčka
Pariz, Francuska
Cirih, Švajcarska
Dablin, Irska
Luksemburg
Nikozija, Kipar
Kopenhagen, Danska
Bukurešt, Rumunija
Valeta, Malta
Amsterdam, Holandija

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading