jaja
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Svaki region ima svoje specifičnosti kada je u pitanju izbor dana za farbanje jaja - u većem delu Srbije to je Veliki petak, dok se u nekim krajevima praktikuje farbanje na Veliki četvrtak ili Veliku subotu.

Etnolog Snežana Ašanin iz Muzeja u Čačku objašnjava da nema jasnog pravila o danu farbanja jaja, važno je samo da se dočeka Vaskrs sa korpicom šarenih jaja na trpezi.

Običaj se menjao tokom vremena, a danas dominira farbanje na Veliki petak zbog praktičnosti - budući da je taj dan posvećen postu i molitvi, domaćice ga koriste za pripremu jaja kako bi uštedele vreme za druge obaveze.

U prošlosti, farbanje jaja za Vaskrs nije bilo tipično za Veliki petak zbog njegove ozbiljne simbolike kao najtužnijeg dana u godini, kada se izbegavao svaki oblik veselja.

uskrs

Foto: Shutterstock

 

Tako su domaćice farbale jaja na Veliki četvrtak ili Veliku subotu, jer su na Veliki petak morali da poštuju posebne običaje koji nisu podrazumevali farbanje jaja.

Pored izbora dana, postojao je i običaj da domaćice započinju farbanje jaja rano ujutro, čim sunce izađe.

Ovo se radilo kako bi se simbolično pratila napredak i sreća porodice, počevši sa radom upravo onda kada sunce započne svoj put preko neba.

Ovaj običaj dodatno naglašava povezanost sa prirodom i simbolično značenje farbanja jaja za Vaskrs.

(nportal.novosti.rs

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading