venčanje
Foto: Printscreen/youtube.com/Mariah and Bill

Iskustvo Snježane Makaš Koukli, koja je svojevremeno opisala kako izgleda kada se devojka sa Balkana udaje za Grka, otkriva brojne razlike u običajima i ophođenju porodice između ova dva podneblja.

Prvo što je primetila jeste da je ophođenje porodice svog supruga, posebno svekrve, bilo potpuno drugačije od onog na Balkanu. Kada je prvi put došla u Grčku, nije imala očekivanja, ali su je iznenadili prijem i gostoprimstvo, koje se razlikovalo od tradicionalnog načina na koji se dočekuju neveste na Balkanu.

Svekrva je Snježanu srdačno dočekala i odmah je poljubila i zagrlila, nakon čega su se legli da spavaju jer su stigli noću. Ova slika bila je daleko od uobičajenog ceremonijalnog dočeka kakav je Snježana očekivala.

Sledećeg dana, očekivala je da će svi zajedno sedeti za stolom, upoznavati se, deliti obroke i kafu. Međutim, sestre njenog supruga su se samo kratko predstavile i povukle nazad na svoje spratove. To je otkrilo da svako u kući ima svoj život i prostor, što je bila nova dinamika za Snježanu.

venčanje

Foto: Shutterstock

 

Nepoznavanje jezika nije bio veliki problem jer su se sa Snježanom sporazumevali na nemačkom. Veći izazov bio je njen nedostatak poznavanja grčkih običaja. Na primer, nije bilo posluživanja hrane kao što je to običaj na Balkanu, što je dovelo do toga da bude gladna i da sama traži hranu u frižideru.

Venčanje je takođe prošlo uz neke nesporazume i izazove. Na primer, dolazak roditelja, sestara i ostale porodice njenog supruga na dan venčanja stvorio je gužvu u kući u kojoj žive tri porodice. Tu su se javili problemi oko organizacije i stresa, koji su uticali na Snježanu da zaboravi neke detalje poput pravilnog oblačenja.

Uz sve ovo, Snježana je delila i neke tehničke probleme, kao što su naplatni problemi sa frizerkom i nesporazumi oko fotografija.

Na kraju, Snježana je izrazila nadu da će se odnosi s njihovom porodicom poboljšati tokom vremena i da će se lakše prilagoditi novom domu u Grčkoj.

Iako je imala izazove i razočaranja, istakla je svoju ljubav prema suprugu i verovala u svoje snove, ističući da vreme će pokazati kako će se stvari dalje razvijati.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading