pomračenje sunca
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

LaVerne Biser (105) i njegova pokojna supruga Merion videli su svoje prvo pomračenje Sunca zajedno 20. jula 1963. godine. Od tada su ih videli ukupno 12, a oko 19 časova po našem vremenu dogodiće se i njegovo, 13. po redu.

Ovo, potpuno pomračenje Sunca biće 13. put da deka gleda kako Mesec potpuno zaklanja Sunce. Od svog prvog pomračenja, oni su želeli da vide i ostala, i to im je 61 godinu išlo od ruke.

"Ako vidite jednog, želite da ih vidite sve", rekao je Biser i dodao da su on i supruga od tada "jurili pomračenja".

Kaže da su bili zaluđeni pomračenjima i da su zbog njih planirali odmor kako bi ih gledali širom sveta. Tokom braka, koji je trajao 78 godina, zajedno su videli čak 12 pomračenja.

Nažalost, njegova supruga Marion preminula je prošle godine, tako da će ovo pomračenje biti prvo kojem će prisustvovati sam.

"Puno mi nedostaje. Uvek smo bili zajedno. I ona ih je sve videla", rekao je Biser.

Biser je odrastao u Ohaju, a trenutno živi u Teksasu odakle će gledati pomračenje sa svojom ćerkom i njenom porodicom. Ali, ovo je prvi put da mu je pomračenje "došlo na noge" jer je obično morao da ide na neku drugu lokaciju kako bi ga video.

Biser i njegova pokojna supruga imali su četvoro dece, a zajedno su stvorili nebeske uspomene.

Njegov dom je pun njegovih rukotvorina od drveta, uključujući, ne samo krevet koji su delili, već i drvene predmete koji pokazuju njegovu ljubav prema astronomiji. Astronom amater i profesionalni mašinski inženjer, Biser je napravio i teleskope, koji i danas krase njegov dom, piše Telegraf.

Tu su i fotografije pomračenja koja je pratio sa suprugom.

Ovaj deka, koji je star vek i više, ima i genijalnu ideju kako da vidite pomračenje Sunca kod kuće. Ukoliko probušite rupu na jednom papirnom tanjiru, a na drugom ne, i pustite da senka padne videćete kako funkcioniše pomračenje Sunca.

"To nije samo tačka svetlosti, to je slika Sunca", rekao je.

Kada Mesec pređe Sunce, njegova senka se prikazuje u toj tački svetlosti.

Potpuno pomračenje Sunca se neće dogoditi u severnom Teksasu još 300 godina, tako da je sigurno da je ovo jedino koje će Biser gledati iz svog grada.

Ali stariji inženjer ne žali, a svoj dug život pripisuje izbegavanju alkohola, droge i pušenja.

"I prelepa, brižna žena. To pomaže", dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading