bol u kičmi
Foto: Shutterstock

Stručnjak Anabel Smit upozorava da je ravna zadnjica veoma česta posledica sedalnog načina života, pri čemu mnogi radnici provode i do 9 sati dnevno u sedećem položaju, a neki i više.

"Kombinacija neaktivnog života van posla ili nedostatka vežbanja gluteusa, često uz lošu ishranu, može dovesti do toga da čak i najbolji zadnji deo pati", ističe Smit u intervjuu za Miror.

Međutim, ravna "kancelarijska pozadina" nije samo estetski problem. Prema mišljenju stručnjaka, može dovesti do ozbiljnijih stanja, uključujući "sindrom mrtve zadnjice".

vežba

 

 

Heltlajn navodi da ovo stanje proističe iz toga što glutealni mišići praktično "zaboravljaju" svoju glavnu ulogu, koja je podržavanje karlice i održavanje tela u pravilnom položaju.

Sindrom može uzrokovati ukočenost ne samo u gluteusu, već i u drugim delovima tela, što može dovesti do hroničnih bolova.

"Ojačajte mišiće, održavajte telesnu masu na razumnoj razini i ostanite aktivni", savetuje Anabel.

Drugi stručnjaci preporučuju vežbe poput čučnjeva, iskoraka i drugih vežbi koje jačaju gluteuse i oblikuju zadnjicu.

"Počnite stavljajući otpornu traku oko gležnjeva i postavite stopala nešto šire od širine kukova. Zatim napravite male korake napred, polako. Trebalo bi da osetite peckanje i aktivaciju spoljnih mišića gluteusa", objašnjava stručnjak iz britanske fitnes kompanije.

(mondo.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading