veš
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Greška koju mnogi pravimo prilikom pranja veša može dovesti do duplo veće potrošnje struje.

Iako na pakovanju deterdženta jasno piše koliko je potrebno dodati u mašinu, većina korisnika i proizvođača često preteruje.

Višak deterdženta ne samo da može oštetiti odeću, već i značajno povećati potrošnju električne energije.

Stručnjaci ističu da više deterdženta ne znači i čistiji veš, već samo može naneti štetu mašini i tkanini. Prekomerna količina deterdženta može ostaviti bele mrlje na odeći i oštetiti odvode, što dovodi do nakupljanja ostataka deterdženta i veće potrošnje električne energije.

veš mašina

Foto: Shutterstock

 

Kako pravilno oprati veš?

Tri ključna elementa za dobro pranje su temperatura vode, centrifuga i odgovarajuća kombinacija deterdženta i omekšivača. Pravilnim podešavanjem ovih elemenata postiže se istinski čist veš.

Preporučuje se odabir najviše moguće temperature pranja, jer veća temperatura obezbeđuje čistiji veš. Takođe, treba izabrati program sa dužim pranjem i dodatnim ispiranjem.

Koliko deterdženta dodati u veš mašinu?

Važno je koristiti deterdžent visokog kvaliteta. Ako primetite preterano penjenje tokom ciklusa pranja, verovatno koristite više deterdženta nego što je potrebno.

Preporučuje se korišćenje najmanje preporučene količine deterdženta navedene na pakovanju. Ako količina nije navedena, treba postepeno smanjivati količinu dok ne postignete optimalan rezultat.

Najbolje je prvo izmeriti deterdžent, umesto da ga sipate direktno u mašinu, kako biste tačno znali koliko ste dodali. Ovaj jednostavan trik pomoći će vam da uštedite struju i očuvate vašu veš mašinu i odeću.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading