Titova sahrana
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Josip Broz Tito preminuo je 4. maja 1980. godine u 15:05 časova, usled moždanog krvarenja i moždane kome, a sahranjen je 8. maja.

Njegova sahrana nije mogla proći bez tajni i misterija.

Najveća tajna bila je šta se zapravo nalazi u kovčegu koji je bio izložen u sadašnjoj zgradi Skupštine Srbije i prekriven zastavom Jugoslavije sa petokrakom?!

Čitavu misteriju oko sahrane, koja je okupila najveći broj svetskih državnika ikada na jednom mestu, otvorio je svojevremeno dr. Obren Đorđević, nekadašnji načelnik SDB Srbije.

Titova sahrana

youtube.com/ egipt1974

 

On je tada izneo tvrdnju da telo Josipa Broza Tita nikada nije bilo u kovčegu, već da se tamo nalazio pesak.

"Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc, želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo telo, međutim, bilo je puno raznih lekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, pre svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pesak," rekao je Đorđević.

Titova sahrana

youtube.com/ egipt1974

 

Naravno, i danas se mnogi pitaju da li je Josip Broz Tito zaista sahranjen u Kući cveća, zašto nema petokrake na mermernoj ploči i mnoga druga pitanja koja su plod raznih teorija zavera ili ipak ne.

Titova sahrana

youtube.com/ egipt1974

 

Međutim, lekari koji su radili obdukciju Maršalovog tela, ovako su govorili:

"Posle šest sati rada završili smo i poslednji čin tada velike drame velike Jugoslavije. Čim je završena obdukcija, otišli smo na Brdo kod Kranja, istuširali se, pokupili stvari i krenuli u Ljubljanu gde je već bio spreman 'plavi voz'. Čuo sam da je njegovo telo smešteno najpre u limeni, a potom u težak, pretežak sanduk od hrastovog drveta," rekao je dr. Lalević, svedok ovog događaja.

(nportal.novosti.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading