Ljubavna priča
Foto: Alo/Facebook printscreen

Laura i Adrian, par koji se upoznao tokom planinarenja Maču Pikču-om, ispričao je kako je njihova neočekivana ljubav preživela udaljenost od skoro šest hiljada kilometara između Kostarike, gde živi Adrian, i Laurinog rodnog grada Milvokija, SAD.

Oboje veruju da ih je na neki način spojila i sudbina, s obzirom na to da nakon planinarenja nisu razmijenili kontakte, već su se kasnije sreli na mesta gde su najmanje očekivali da bi mogli biti u isto vreme.

Postoji grupna fotografija Laure i Adrijana na dan kada su se sreli u jesen 2010, na stazi Inka. Oboje se smeše sa ogromnim rančevima na leđima, na suprotnim stranama grupe. Tada su bili stranci, razmenili su samo nekoliko reči tokom prvog ručka, ali ih nisu svrstali u pravi razgovor.

- To je naša prva slika, sada je smešno gledati unazad i razmišljati o onome šta će se tek kasnije desiti - rekla je Laura koja se odlučila na putovanje jer se nakon diplomiranja osećala neispunjeno, nesigurno i zaostalo u poređenju sa svojim vršnjacima, iako je tek bila u ranim 20-ima.

Njena najbolja prijateljica Liz nagovorila ju je na planinarenje jer joj je to oduvek bilo putovanje iz snova. Verovala je da bi planinarenje moglo da bude poetična metafora za njenu odluku o kretanju novim putem u životu, a volela je i da uči o drugim kulturama i mestima. Kad su stigle u Peru, pridružile su se turističkoj grupi za četvorodnevno putovanje. Tada je Adrian prokomentirao kako sanja o ovom planinarenju još od detinjstva.

Tokom prvog ručka, Lauri se činio prijateljski nastrojen, entuzijastičan i drag. Na početku staze, razgovarala je o svom poslu s jednim od putnika iz Južne Amerike i počela da se muči s objašnjavanjem na španskom jeziku. Odjednom je Adrian uskočio u razgovor.

- Prišao nam je i na engleskom rekao: "U redu, ovo ti pokušava reći." A onda je to sažeo na španskom i rekao: "U redu, ovo ti ona pokušava reći." Bio je prevodilac za oboje - govori Laura.

Bila je impresionirana, a zatim su započeli razgovor o svojim karijerama i prvi put se povezali na osnovu nekih zajedničkih tema.

Na kraju putovanja nisu razmenili brojeve

Ipak, njihova dinamika bila je prijateljska, a ne romantična. Kad je stigao kraj putovanja, skoro svi su putovali natrag u Kalintes, grad najbliži Maču Pikčhuu prepodne. Slučajno se pogodilo da su ipak Adrian, Laura i Liz imali rezervirane autobuske karte za večernje linije. Proveli su dan šetajući kroz grad a kasnije su se rastali.

- Sećam se da sam razmišljala, da li treba da razmenimo kontakte ili ne? - priseća se Laura koja je kasnije odlučila da bi njihovo prijateljstvo ipak trebalo da ostane samo deo putovanja.

Susret na potpuno neplaniranom mestu

Adrijan je takođe na trenutak zažalio kada je Laura krenula ka autobuskoj stanici, ali je ignorisao svoja osećanja. Kada su izašle iz autobusa u Aguas Kalijentesu, devojke su se uputile u kafić i naručile pivo. Sedele su na terasi i ćaskali o putovanju, kada su nekoliko sati kasnije, na Laurino iznenađenje, ugledali Adrijana na drugoj strani puta.

- Kada sam ga videla, pomislila sam da je to znak da treba više vremena da provodimo zajedno - priseća se Lora.

Adrijan je tada proveo narednih nekoliko sati sa Laurom i Liz. Razgovarali su o svojim matičnim zemljama i dogovorili se da ga ugoste u SAD tokom zime.

Ubrzo su shvatili da se dogodila još jedna koincidencija – rezervisali su isti let sledećeg dana od Kuska do Lime. Dogovorili su se da se ponovo sretnu na aerodromu sledećeg dana i zajedno seli na let. Kada su stigli, razmenili su kontakt podatke.

- Slučajni susret sa Adrijanom ponovo je delovao kao nebeska intervencija - smatra Lora.

Kada se Adrijan vratio u Kostariku, odmah je poslao mejl Lauri i ubrzo su prešli na telefonske razgovore. Bili su samo bliski prijatelji, iako su se čuli svaki dan. Često su se prisećali obećanja koje su dali u kafiću u Agva Kalijentesu – o Adrijanovom dolasku u SAD i Laurinom putu u Kostariku.

"Bila sam pomalo zbunjena"

U decembru 2010. Adrijan je spontano rezervisao putovanje u SAD da poseti Liz i Loru tokom Nove godine. Tokom putovanja u Milvoki, Adrijan je prvi put priznao svoja osećanja prema Lori, iako mu je trebalo nekoliko dana da skupi hrabrost. Želeo je da se uveri da nije pogrešno protumačio situaciju.

- Bila sam malo zbunjena - priseća se Laura svoje reakcije.

Verovala je da se njihovo prijateljstvo može pretvoriti u nešto više, ali nije bila sigurna. Adrijan se vraćao u SAD nekoliko puta, a Laura je konačno uspela da otputuje u Kostariku u maju 2011. Tokom svakog putovanja zbližavali su se, iako nisu utvrdili šta se tačno između njih dešava.

Kostarika je bila posebno iskustvo za Lauru. Volela je da vidi Adrijanovu domovinu njegovim očima, s obzirom da joj je on bio vodič.

- On voli Kostariku, tako je ponosan na to. Bilo je zaista lepo videti, iz njegove perspektive, kakav je dragulj ova zemlja – priseća se on.

Upoznala je njegove prijatelje i porodicu, čula priče o njemu iz detinjstva. Većina ih je mislila da je to kratka avantura, iako im se dopala.

"Rekli su mi da sam luda"

Da je njihova veza završena, bili su uvereni i njeni prijatelji, zbog velike fizičke distance.

- Rekli su mi: "Ti si luda. Kako će se završiti". Nije da nisu bili podrška, samo nisu želeli da ulažem vreme u nešto što je imalo malu verovatnoću za dugoročni ishod – objašnjava Laura.

Seća se da je svima rekla da zna da to izgleda ludo, ali je zaista verovala da imaju jaku vezu i da je ona bolja verzija sebe sa Adrijanom.

Verili se 2012. godine

Sledeće godine su slali mejlove i ponovo razgovarali telefonom a verili su se 2012. godine u Milvokiju, na lokaciji koja gleda na jezero Mičigen. Godinu dana kasnije, imali su vikend venčanje u Kostariki u decembru koje je uključivalo dvojezičnu ceremoniju koja je završena tradicionalnom proslavom. Nakon venčanja, Laura se preselila u Kostariku, piš CNN, prenosi Jutarnji list.

Bila je to velika, ali laka odluka - nakon dugog perioda razdvojenosti, bili su oduševljeni što su zajedno. Počeli su i da rade zajedno, dok se Laura prilagođavala životu u malom gradu na ivici džungle. Nekoliko godina kasnije, preselili su se u SAD da bi bili bliže Laurinoj porodici. Tada je Adrijan morao da sačeka da dobije američku vizu, pa su ponovo bili razdvojeni neko vreme.

Ćerku planiraju da odvedu na posebno mesto

Danas Lora i Adrijan žive u Milvokiju i imaju trogodišnju ćerku. Žele da ona zna i voli Kostariku, pa je uče o kulturi zemlje i španskom jeziku. Namerno su izabrali ime koje se piše i izgovara na isti način na oba jezika.

- Voleli bismo da se vratimo u Kusko, da joj pokažemo mesto gde smo se sreli i ispričamo joj našu priču. Mislim da bi bilo sjajno da sa njom prošetam Stazom Inka i pokažem joj gde je sve počelo - kaže Adrijan.

Laura je i dalje iznenađena što je umalo pustila Adrijana iz svog života.

- To se samo čini kao nešto što je moglo biti tako beznačajno, ali je promenilo tok naših života. To je najsrećnija slučajnost na svetu – zaključuje ona.

(Jutarnji list)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading