Tito
Foto: Printscreen/youtube.com/ YU 0 Laki/Jugoslovenski partizani

Jedna od njih dolazi od Aleksandra Anjolija, Sarajlije italijanskog porekla, koji je bio deo Titovog ličnog obezbeđenja od 1975. do 1978. godine tokom lova u velikim lovištima oko Bugojna.

Jedna od priča koju Anjoli deli je o političarima iz Bosne i Hercegovine koji su pozirali ispred kože medveda kapitalca, kog je ustrelio upravo Tito.

Kako kaže Anjoli, da bi opustio atmosferu, Tito se našalio rekavši da je Nikolae Čaušesku, lider Rumunije, navodno ulovio većeg medveda na Karpatima. Tada je predložio da rastegnu medveda koji je ustreljen kako bi i dalje bio najveći ulov u Evropi.

Tito je bio strastven lovac, uvek sa sobom nosio tri puške, pri čemu mu je omiljena bila vinčesterka. Pre svakog lova, imao je standardnu proceduru: provera vremenske prognoze, jutarnja šetnja oko vile Gorica, ispijanje kafe na terasi, pušenje kubanke i čitanje novina.

Tito

youtube.com/ YU 0 Laki/Jugoslovenski partizani

 

Novine su za njega stizale helikopterom do vile, dok su cigare direktno dolazile od Fidela Kastra, pakovane u ambalažu na kojoj je pisalo "Titu od Kastra".

Anjoli se seća da bi Tito delio cigare koje ne bi popušio, a bio je poznat i po svojim pudlicama koje su se čudno ponašale kada bi se on vraćao iz lova. Tito je uvek bio dobro sređen, a Anjoli ističe da nije bilo mudro biti neuredan u njegovoj blizini.

Pored pudlica, Tito je imao i dva šarplaninca koje je dobio kao štence od partijskog prijatelja Lazara Koliševskog. Međutim, jednom prilikom je došlo do neplaniranih problema kada se jedan od šarplaninaca, po imenu Ondo, otkinuo sa lanca. Situacija je brzo rešena uz pomoć osobe koja se brinula o psima.

Anjoli se priseća i događaja kada je neko bacio smotuljak pisama u vozilo u kojem je bio Tito i Jovanka Broz. Ispostavilo se da je čovek koji je to učinio bio radnik Željezare Zenica, koji je dobio otkaz i očekivao pomoć od Tita.

Iako su ove anegdote o Titu interesantne i živopisne, treba ih posmatrati sa određenom dozom kritičnosti, jer se vremenom mogu pojaviti različite interpretacije i verzije istih događaja. 

(blic.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading