Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema rečima dr Iana Malkolma iz Jurskog parka, "Život... nađe način“.

Ženka belorukog gibona Momo, koja je bila smeštena u zoološkom vrtu i botaničkoj bašti Kujukušima u Nagasakiju, zatrudnela je 2021. iako je bila sama u kavezu... ili su bar tako mislili čuvari zoološkog vrta.

Rodila je divnu bebu majmuna, ali je osoblje ostalo da se češa po glavi zbog tog „čudotvornog“ incidenta.

Objavom na Instagramu, zoološki vrt je objasnio: „Samo da svi žele da znaju ’ko je tata‘ još nije otkriveno jer nismo uradili DNK testiranje, ali smo otkrili da je pol muški.

Čudesna koncepcija životinjskog sveta? Ne baš zato što su dve godine kasnije čuvari zoološkog vrta otkrili kako je Momo došla u ovu situaciju.

Objašnjavajući zašto je trebalo toliko vremena da se reši misterija, Jun Jamano, upravnik zoološkog vrta, rekao je: „Trebalo nam je dve godine da to shvatimo jer nismo mogli da se približimo dovoljno da prikupimo uzorke – bila je veoma zaštitnički nastrojena prema njenom detetu.”

Prvo su izvršili DNK test na bebi i otkrili da je njen otac Itoh, muški gibon koji je držan u posebnom ograđenom prostoru.

Ali ljubav ne poznaje granice, a jednostavna stvar kao što je smeštaj u posebnu jedinicu nije bila dovoljna da Momo i Ito budu razdvojeni.

Jamano je za Vice rekao da osoblje veruje da je par uspeo da se pari zbog oblasti pored Momovog ograđenog prostora koji su ona i Itoh naizmenično koristili, dok su bili izloženi javnosti.

Istraga je pronašla sićušnu rupu, prečnika devet milimetara, na ploči koja je odvajala tu jedinicu od Momoovog kućišta.

Iako zoološki vrt nije uspeo da snimi nijedan snimak kopulacije, veruje se da su dva gibona uspela da ga uhvate dok je Itoh bio unutar izložbenog prostora, a Momo je bio u susedstvu sa druge strane rupe.

Jamano je dalje rekao da su parenje, a potom i trudnoća, bili bez presedana u zoološkom vrtu jer se giboni obično namerno uparuju zajedno nakon što se upoznaju.

Sada planiraju da puste Itoha u isti prostor gde su Momo i njihova beba, a takođe su popravili dosadnu rupu u zidu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading