Kraljica zamenila kralja: Objavljene slike sa tradicionalne Uskršnje svečanosti, Kamila ušla u kraljevsku istoriju

Vesti 29.03.2024 14:50 0

Prošlogodišnja služba u Jork Minsteru označila je prvu službu kralja Čarlsa kao monarha...

Kamila

i-Images / Eyevine / Profimedia

Kraljica Kamila je u četvrtak zamenila svog supruga kralja Čarlsa III na službi koja datira iz 600. godine nove ere. Njeno Veličanstvo je ušlo u kraljevsku istoriju dok je delila poklone Royal Maundy u ime svog muža na ovogodišnjoj Royal Maundy službi u Vusterskoj katedrali.

Ranije ovog meseca, Dejli mejl je izvestio da je Kamila spremna da „postane prva supruga koja će predati ove poklone“. Poseban novac se deli svakog Velikog četvrtka—koji se održava svake godine u četvrtak pre Uskršnje nedelje— „lokalnim penzionerima na službi u čast Isusa koji pere noge apostolima na Tajnoj večeri“, prema veb sajtu kraljevske porodice.

Prošlogodišnja služba u Jork Minsteru označila je prvu službu kralja Čarlsa kao monarha. Iako Njegovo Veličanstvo nije bilo u mogućnosti da prisustvuje ovogodišnjoj službi, snimio je audio poruku koja je puštena na bogosluženju. Audio snimak je počeo čitanjem monarha „Prva pouka” (čitanje iz Jevanđelja po Jovanu) nakon čega je usledila lična poruka.

„Dame i gospodo, za mene je velika tuga što danas ne mogu biti sa svima vama. Ova služba ima posebno mesto u mom srcu“, započeo je Kralj svoju poruku. „Poreklo je u životu našeg Gospoda koji je kleknuo pred svojim učenicima i, na njihovo veliko iznenađenje, oprao im noge umorne od putovanja. I, kao što smo upravo čuli, pritom je namerno dao i njima i svima nama primer kako treba da služimo i da brinemo jedni o drugima.”

„U ovoj zemlji smo blagosloveni svim različitim službama koje postoje za naše dobro. Ali pored ovih organizacija i njihovog nesebičnog osoblja, potrebni su nam i imaju veliku korist od onih koji nam pružaju ruku prijateljstva, posebno u teškim vremenima“, nastavio je Njegovo Veličanstvo. „150 muškaraca i žena koji su danas izabrani da dobiju Veliki novac od moje žene su divni primeri takve ljubaznosti; da prevaziđu svoju dužnost i da daju toliko svoj život služenju drugima u svojim zajednicama. Ovaj čin bogosluženja, ovde u Vusterskoj katedrali, podseća me na obećanje koje sam dao na početku Krunisanja – da sledim Hristov primer „ne da mi služe nego da služim.“ To sam uvek pokušavao da činim i činim. , celim srcem. Moja je posebna molitva danas da naš Gospodski primer služenja jedni drugima nastavi da nas inspiriše i da jača sve naše zajednice. Neka vas Bog blagoslovi ceo ovaj Vaskrs.”

Iako kralj Čarls, kome je ove godine dijagnostikovan oblik raka, nije prisustvovao Kraljevskoj svečanosti 28. marta, Bakingemska palata je potvrdila da će on prisustvovati uskršnjoj službi u nedelju, 31. marta, u kapeli Svetog Đorđa. sa kraljicom Kamilom i ostalim članovima kraljevske porodice, prenosi Hola!

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading