STARA PLANINA Veličanstvena lepotica, koju morate posetiti, ODUŠEVIĆE vas CRKVA u steni jedinstvena po OVOM

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Stara planina (poznata i kao Balkan planina) je planinska oblast koja se proteže kroz Bugarsku i Srbiju. Karakterišu je divlji teren, guste šume i zadivljujući prirodni pejzaži.

Stara planina
Lepote Srbije/J.J.

Ako želite autentično iskustvo u prirodi, razmislite o poseti Staroj planini. Bez obzira da li ste avanturista, ljubitelj prirode ili jednostavno želite da se opustite u mirnom okruženju, Stara Planina ima nešto za svakoga. Ovo jedinstveno mesto će vas oduševiti.

U podnožju Stare planine nalazi se slikovito selo Kalna, ovde možete odsesti, opustiti se i uživati u domaćoj hrani i nezaboravnim trenucima. Selo nudi različite vrste smeštaja, a odavde možete da se otisnete u istraživanje ove nestvarno lepe planine.

Najbliži aerodrom je Aerodrom Konstantin Veliki.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srbiji, najviši vrh Stare planine je Midžor, koji se uzdiže na impresivnih 2169 metara nadmorske visine . Sa vrha Midžora možete uživati u fenomenalnom pogledu na okolne doline, uključujući onu prema Nišu i Vidinskoj niziji u Bugarskoj.

Ostali značajni vrhovi na Staroj planini su: Dupljak (2032 metra), Kopren (1963 metra), Tri čuke (1937 metara), Srebrna glava (1933 metra), Vrh Baba (1787 metara).

Za ljubitelje planinarenja postoje staze za pešačenje na Midžoru.

Prva staza kreće se od gostinske kuće Midžor (poznate i kao Babin zub) do vrha Midžora . Zatim se pruža duž granice između Srbije i Bugarske prema severu do vrha Dupljak  prateći greben, i vraća se nazad do gostinske kuće. Ova staza je tehnički laka, a kondiciono se može oceniti kao laka do umerena šetnja. Ovaj put traje oko 2 sata i 30 minuta do 3 sata,

Druga mogućnost je iz sela Topli Do, ovo je duža opcija, ali i dalje veoma lepa. Put traje oko 4 do 4 i po  sata.

Ponesite opremu za planinarenje. To uključuje udobne planinarske cipele, odeću prilagođenu vremenskim uslovima, ranac, štapove za hodanje (opciono), naočare za sunce, šešir i zaštitu od kiše. Ponesite dovoljno vode i lagane grickalice kako biste održali energiju tokom pešačenja. Uvek nosite osnovni set za prvu pomoć sa sobom.

Midžor je visok vrh, pa je važno da budete u dobroj fizičkoj kondiciji.

Proverite vremensku prognozu pre nego što krenete na pešačenje. Odeća i obuća trebaju biti prilagođene trenutnim uslovima.

Pešačenje u grupi je uvek bezbednije. Ako idete sami, pratite staze i oznake kako biste izbegli mogućnost da zalutate.

Midžor nudi prelepe pejzaže i fantastičan pogled sa vrha. Uživaćete u prirodi i svakom koraku.

Na Staroj planini se nalazi i veliki broj vodopada, što je čini posebnom. Prema nekim informacijama,  na Staroj planini je do sada otkriveno preko 40 vodopada, što je ubedljivo najviše u Srbiji. Evo nekoliko vodopada koji se nalaze na ovoj prelepoj planini:

Vodopad Bigar se nalazi u podnožju Stare planine na nadmorskoj visini od 450 metara.
Visok je 35 metara i smešten je na oko 5 kilometara od sela Kalna.
Voda se preliva preko lakog, rupičastog kamena, bigra, po kojem je ovaj vodopad i dobio naziv.

Vodopad Tupavica se nalazi se na oko 4,5 kilometara udaljenosti od planinarskog doma Dojkinci.
Smešten je na potoku Međudolski dol, na nadmorskoj visini od 1050 metara.
Visok je 15 metara i važi za jedan od najlepših vodopada u Srbiji.
Do vodopada vodi šumski put, koji je veoma dobro obeležen pešačkom signalizacijom.

Vodopad Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad, nalazi se u jednom od najlepših delova parka prirode Stara planina, u strogom rezervatu prirode Arbinje, na nadmorskoj visini od 1650 metara.

Ovi vodopadi su samo neki od bisera prirode na Staroj planini. Njihova lepota i okruženje u kojem se nalaze čine ovu planinu posebnom destinacijom za sve ljubitelje prirode i avanture.

Ovde ćete naći toliko prirodnih lepota i zanimljivosti da zasigurno nećete moći a da se ne vratite ponovo.

Pored prirodnih  lepota, interesantno je spomenuti i pećinsku crkvu Svetih Petra i Pavla koja se nalazi pored sela Rsovci na Staroj planini u pećini brda Kalik, 22 kilometara od Pirota. Ova crkva je podignuta u 13. veku i jedinstvena je u svetu po tome što je u njoj Isus Hrist oslikan ćelav. Freska koja prikazuje ćelavog Isusa Hrista čini ovu crkvu posebnom i drugačijom od ostalih crkava.

Crkva je pod zaštitom države kao državno i kulturno dobro od 1981. godine. Njena lokacija u pećini dodaje mističnost i poseban duh ovom svetom mestu.

Stara Planina nudi takvo bogatstvo prirodnih lepota, koje je čine obaveznom destinacijom za ljubitelje prirode i avanture.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading