mlada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ideja je bila da mlada izgleda kao da je obavijena plamenom kako bi uplašila sve zle duhove koji su mogli da ugroze njen veliki dan.

Vremenom, ova tradicija evoluirala je u metod maskiranja neveste od zlih sila, ali je imala i praktičnu svrhu - skrivanje mlade od njenog budućeg supruga do zvaničnog venčanja.

Čin skidanja veo neveste od strane mladoženje imao je duboku simboliku. To je označavalo prenos vlasništva nad mladom sa oca na muža, naglašavajući važnost braka i promenu statusa mlade u društvu.

venčanje

Foto: Shutterstock

 

Zanimljivo je da su velovi obično bili veoma dugi i teški kako bi sprečili mladu da pobegne sa sopstvenog venčanja. Ova neobična karakteristika ilustruje ozbiljnost s kojom su neki običaji tretirani u prošlosti.

Još jedna interesantna tradicija koja potiče iz rimskog doba je praksa deveruša da nose haljine slične kao mlada. Veruje se da je ovo donosilo sreću mladencima, dok je istovremeno zbunjivalo zle duhove, koji nisu mogli da razlikuju pravu mladu.

Iako ovi drevni običaji imaju korene u prošlosti, fascinantno je kako su neki od njih opstali i do današnjeg doba, dodajući posebnu simboliku i šarm modernim venčanjima.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading