mladi luk
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Ovo povrće je bogato vitaminima i mineralima, čineći ga izuzetno korisnim za očuvanje zdravlja.

Poseduje antibakterijska svojstva koja štite od upala, pomaže kod prehlade i doprinosi boljoj probavi. Mladi luk je idealno prolećno povrće, bogato vitaminima A, K i C, kao i mineralima poput fosfora, kalijuma i kalcijuma.

Zeleni deo mladog luka treba sačuvati jer sadrži hranljive sastojke koji su korisni za naše zdravlje. Takođe, poznato je da deluje protiv stresa, gljivica i umora.

Istorija pokazuje da se mladi luk koristio kao lekovito sredstvo, a zbog svog pozitivnog uticaja na zdravlje, zaslužuje veću pažnju.

MLADI LUK JE VITAMINSKA BOMBA, ODLIČAN ZA KOSTI I KOŽU Često bacamo njegov deo za koji ne znamo da je najhranljiviji!

Foto: Shutterstock

 

Zašto je dobro konzumirati mladi luk svakodnevno?

Štiti srce: Bogat je antioksidansima koji štite telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Takođe, održava krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar za vid: Štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Vitamin A, prisutan u mladom luku, neophodan je za dobar vid.

Jača kosti: Vitamin C i K, prisutni u mladom luku, doprinose zaštiti kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol: Mladi luk sadrži supstance koje smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, a hrom prisutan u njemu pomaže u prevenciji i kontroli dijabetesa.

Dobar diuretik: Pomaže boljem izlučivanju tečnosti, što doprinosi boljem radu bubrega i smanjenju celulita.

Za lepšu kožu: Podstiče proizvodnju kolagena, važnog za lepu i zdravu kožu, što smanjuje pojavu bora i suve kože.

Iako je koristan, neki ljudi mogu imati problema sa varenjem mladog luka, posebno ako imaju osetljiv želudac, gastritis ili kiselinu. U tim slučajevima, treba ograničiti konzumaciju mladog luka na količine koje odgovaraju njihovom organizmu.

(zenskimagazin.net

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading