novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedan od poznatih običaja bio je da novčanik nikada ne bi trebalo darovati prazan. Takođe su verovali da određene gestikulacije ili postupci mogu odbiti novac, poput čišćenja mrvice sa stola golim rukama ili zviždanja u kući.

Prema njihovim verovanjima, sreda prepodne je bilo idealno vreme za traženje povišice, dok su izbegavali pozajmljivanje novca ili drugih stvari utorkom.

Sve transakcije koje obavite uveče vode u propast, a novac se ne pozajmljuje utorkom. Osim novca, nije dobro pozajmljivati hleb ni so, jer se smatralo da će tako finansijska sigurnost napustiti vaš dom.

horoskop

Foto: Shutterstock

 

Takođe su pazili na sitnice poput krpljenja rupa na džepovima ili držanja metle drškom prema dole nakon čišćenja, verujući da će to privući više novca u dom.

Još jedno verovanje bilo je da novac dobijen na kocki ili oštećene novčanice ne donose sreću, pa su ih izbegavali ili davali siromašnijima. Veruje se da su čuvali krupne novčanice kao finansijske talismane, nadajući se da će privući više novca u dom.

Iako mnoga od ovih verovanja nisu naučno potvrđena, ostavila su dubok trag u tradiciji i folkloru, i mnogi i danas poštuju ove običaje kao deo kulturnog nasleđa.

(kurir.rs)

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading