devojka se izležava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj trend nazvan "bed rotting" podrazumeva dugotrajno provođenje vremena u krevetu, ali ne radi spavanja, već za pasivne aktivnosti poput jedenja, gledanja televizije, igranja igara i sličnih aktivnosti.

Briga o sebi i odmor nakon napornog dana je poželjna kako biste kontrolisali stres i podigli energiju. Međutim, previše vremena provedenog u krevetu, bez fizičke aktivnosti, može dovesti do zdravstvenih problema.

Iako je ovaj trend postao popularan među generacijom Z, stručnjaci ističu kako postoji balans između benefita i nedostataka ovakvog ponašanja.

Psihološkinja Courtney DeAngelis ističe da "bed rotting" u manjim dozama može pomoći u smirivanju tela i smanjenju stresa, posebno za osobe koje obavljaju mentalno ili fizički naporne poslove. Klinička doktorka Nicole Hollingshead naglašava da izležavanje u krevetu može biti način opuštanja bez osećaja krivice.

Međutim, važno je obratiti pažnju na dužinu ovakvih aktivnosti. Ako se "bed rotting" pretvori u uobičajeno ponašanje koje traje duže od jednog ili dva dana, može ukazivati na depresiju ili druge probleme sa mentalnim zdravljem, piše klix.ba. 

Takođe, važno je šta radite tokom vremena provedenog u krevetu. Ako se pasivno zabavljate uz mobilni telefon ili televiziju, to može biti štetno za vaše mentalno zdravlje i kvalitet sna. Psiholozi ističu da je najbolje koristiti krevet samo za spavanje i intimnost kako bi ga mozak povezao isključivo sa snom, što može pomoći u očuvanju kvaliteta sna.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading