letnje računanje vremena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U noći između subote i nedelje, 31. marta 2024. godine, počeće letnje računanje vremena, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2024. godini počinje poslednje nedelje u mesecu, 31. marta u 2.00, tako što se pomeranjem za jedan čas unapred vreme u 2.00 računa kao 3.00.

Na većini uređaja (računari, mobilni telefoni…) ta radnja će biti izvršena automatski, ali proverite za svaki slučaj. Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru (dakle, do 27. oktobra 2024), kada počinje zimsko računanje vremena.

Na zimsko se ponovo vraćamo 27. oktobra.

Zašto pomeramo kazaljke

Za pomeranje kazaljki sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagođavanju životu u različitim uslovima došao do zaključka da čoveku više odgovara život danju nego noću i zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomere dva sata unapred kako bi se tokom leta iskoristilo više dnevnog svetla nego u popodnevnim satima, piše Fenix Magazin.

Prvi put su praksu pomeranja sata uveli Nemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno većina zemalja u Evropi i gotovo cela Severna Amerika pomeraju kazaljke na satu dva puta godišnje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading