Proleće usred zime u Beogradu
Foto: Alo/Dejan Briza

Najlepše godišnje doba počinje u prolećnu ravnodnevicu, kada noć i dan traju isto, po dvanaest sati. A od danas će se svaki dan još više produžiti.

Zvanično danas, 20. marta počelo je najlepše godišnje doba - proleće, kada dolazi ravnodnevica, najavljujući kraj zime. Na današnji datum noć i dan će biti jednake dužine. Saznali smo da sva godišnja doba, osim jeseni, počinju 21. u mesecu, ali već oko dve decenije proleće stiže dan ranije.

Najlepše godišnje doba počinje u prolećnu ravnodnevicu, kada noć i dan traju isto, po dvanaest sati. A od danas će svaki dan biti produžen.

Zašto se menja datum prvog dana proleća?

Prolećna ravnodnevica može pasti bilo kada između 19.03. i 21.03. - zavisno od toga kada je Sunce iznad Zemljinog ekvatora. Postoje dve različite metode koje određuju početak i kraj godišnjih doba – meteorološki i astronomski.

Meteorološkim metodom – meteorolozi posmatraju godišnje smanjenje i povećanje temperature i stanje atmosfere. Ovo se utvrđuje klimatološki, praćenjem statistike temperature, i koordinira prema kalendaru - da se godišnja doba podele na četiri kvartalna godišnja doba. Prema ovoj metodi, svaka sezona traje tri meseca.

Drugi, astronomski metod, zasniva se na astronomskim godišnjim dobima i odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar određuje godišnja doba prema tome kada je osa rotacije Zemlje na 23,5 stepeni u odnosu na njenu orbitu oko Sunca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading