Josip Broz Tito
Foto: Profimedia/Foto: profimedija

Ova pesma je postala toliko depresivna da je, prema pričama, izazvala veliki broj samoubistava među ljudima obolelim od tuberkuloze, na koje se tekst direktno odnosio.

Dragiša Nedović, poznat po hitovima kao što su "U lijepom starom Višegradu" i "Stani, stani Ibar vodo", napisao je "Pluća su mi bolna" dok je sam bolovao od tuberkuloze. Tekst ove pesme prenosi osećaj beznadežnosti i patnje koji je doživeo tokom svoje bolesti, izražavajući žal za propuštenim srećnim trenucima u životu.

Po povratku u Kragujevac nekoliko godina po okončanju rata, tačnije 1950. saznao je da je oboleo od tuberkuloze. Tada je i napisao pesmu "Pluća su mi bolna" čiji tekst glasi:

"Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bednoga života

Jer ja sreće nikad, osetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, srećan nisam bio."

Pesmu je prvi izveo Zaim Imamović, ali je njena mračna atmosfera ostavila snažan utisak na slušaoce, što je dovelo do zabrinjavajućeg porasta broja samoubistava među obolelima od tuberkuloze. Zbog ovog razloga, pesma je privremeno zabranjena od strane Centralnog komiteta i Tita, uz obrazloženje da podstiče na samoubistvo.

Međutim, nakon deset godina, zabrana je prekinuta kada je Jovanka Broz, za koju se spekulisalo da boluje od tuberkuloze, izrazila želju da čuje pesmu na jednom slavlju. Iako je Nedović preživeo tuberkulozu, kasnije je imao zdravstvene probleme sa srcem, te je preminuo 1966. godine u 49. godini života.

Iako je "Pluća su mi bolna" ostala jedna od najtužnijih pesama u regionu, Dragiša Nedović je iza sebe ostavio bogatstvo pesama koje su obeležile jugoslovensku muzičku scenu, dok je njegova kontroverzna pesma i dalje tema interesovanja zbog svoje moćne emotivne snage.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading