papa franja
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/x


Poslednje javno pojavljivanje pape Franje izazvalo je zabrinutost za njegovo zdravlje. U sredu, 6. marta, 87-godišnji papa se mučio sa govorom i pokretom. Poslednjih nedelju i po dana Franjo je imao manjih zdravstvenih tegoba. Vatikan je 24. februara saopštio da papa boluje od blažeg oblika gripa. Nekoliko dana kasnije odveden je u rimsku univerzitetsku bolnicu Gemelli na dijagnostičke testove.

Prošle subote, 2. marta, papin pomoćnik je morao da pročita govor na ceremoniji otvaranja sudske godine Vatikanskog suda jer je Franja bolovao od bronhitisa.

Na osnovu njegovog jučerašnjeg pojavljivanja na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, čini se da su papini zdravstveni problemi ipak i dalje trajali. A onda je morao da zamoli svog pomoćnika da pročita njegove primedbe, koje su bile papino nedeljno obraćanje opštoj publici. On je okupljenima rekao da njegov asistent to radi jer je još uvek prehlađen i ne može dobro da čita. Na kraju govora kratko se obratio Franjo, prenosi Njuzvik.

Papa je takođe imao problema da se penje uz stepenice svog specijalnog vozila, papamobila. Čak i držeći se za rukohvate, Franjo nije mogao da uđe u vozilo, pa je dovezen u invalidskim kolicima dok ga je publika bodrila. U jednom trenutku mu je došlo dete i zagrlilo ga, prenosi Jutarnji.

Franjo je i ranije imao problema sa hodanjem. Zbog slomljenog kolena i upale ligamenata, invalidska kolica je počeo da koristi 2022. godine, ali je za kretanje najčešće koristio štap ili hodalicu, dok su mu pomoćnici pomagali da ustane, piše Njuzvik. Na X (ranije Tviter) objavljen je snimak pape Franje kako se bori da uđe u papamobil.

"Zabrinutost raste dok se papa bori nakon povratka iz bolnice. Ne može da se ukrca u papamobil. Vidljiva nervoza signalizira da je u potencijalno ozbiljnom stanju. Vernici širom sveta se nadaju njegovom oporavku", napisao je pored video na X.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading