Nikola Tesla
Foto: Promo/Foto: Wikipedia

Nedavno je o poreklu Boškovića raspravljano čak i u Evropskom parlamentu, na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, koja je organizovala konferenciju na kojoj su istaknuti govornici govorili o pokušajima "svojatanja" ovog svetskog intelektualca od strane Srba.

Hrvatski istoričari koriste argumente zasnovane na geografskom poreklu Boškovića, ističući da je rođen na području današnje Hrvatske.

Međutim, Srbi se pozivaju na temeljnije argumente, kao što su genetsko poreklo i kulturni doprinosi. Goran Šarić, istoričar i teolog, naglasio je da je lično upoznao Teslinog unuka, koji je potvrdio Teslin srpski identitet i njegovu nesebičnu službu svetu, piše b92.net 

Branislav Stanković, istoričar i autor, dodao je svoj doprinos, ističući da se istorijska pripadnost ne može odrediti samo na osnovu mesta rođenja, već da treba uzeti u obzir i druge faktore kao što su kulturni doprinosi i genetsko poreklo. 

,,Što se tiče gegrafskog i genetskog porekla mi bismo mogli da kažemo da je car Konstantin Srbin. Kada je Nikola Tesla objavio pesme Jovana jovanovića Zmaja njegova sestra se oglasila i rekla: "Hrvati više ne smeju da kažu da si Hrvat već naš zemljak. ''dodao je Branislav Stanković.

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading