SAVETI ZLATA VREDNI Kako da najlakše oterate golubove i druge ptice sa terase ili balkona?
unsplash.com

Golubovi mogu biti prava smetnja, posebno za one koji imaju balkone ili terase. Imaju običaj da svoje gnezdo biraju na mestima koja su zaštićena od vremenskih prilika, a balkoni su im često idealna lokacija. Njihovo prisustvo može izazvati prljavštinu, buku, pa čak i materijalnu štetu.

Međutim, postoji nekoliko efikasnih metoda za odvraćanje golubova sa balkona.

Golubovi su društvene ptice koje vole da se okupljaju u velikim grupama. Pored toga, oni su lojalni svom gnežđenju i mogu se vraćati na isto mesto svake godine.

Neki stvari koji privlače golubove na balkon

Zaštita

Balkoni i terase pružaju golubovima zaštitu od vremenskih prilika, kao što su kiša, vetar i sunce.

Hrana

Golubovi će uglavnom tražiti mesta na kojima mogu pronaći hranu. Ako imate hranilice za ptice na svom balkonu ili ako vaše komšije hrane ptice, vaše šanse da privučete golubove su još veće.

Mir

Golubovi će izabrati mirno i tiho okruženje za gnežđenje gde se osećaju bezbedno i zaštićeno od predatora.

Kako oterati golubove sa terase?

Razumevanje teritorijalnosti

Golubovi su teritorijalne ptice, tako da možete postaviti lažne kutije za gnežđenje ili alate koji oponašaju prisustvo drugih ptica na vašem balkonu. Ovo može uključivati postavljanje plastičnih ptica ili čak postavljanje punjenih ptica. Golubovi će izbegavati područja u kojima druge ptice već žive.

Upotreba reflektujućih površina

Golubovi su oprezni prema svom okruženju, tako da korišćenje reflektujućih površina kao što su ogledala ili aluminijumska folija može da uplaši golubove. Ove površine stvaraju refleksije svetlosti koje ometaju navigaciju golubova i obeshrabruju ih da se nasele na vašem balkonu.

Upotreba aromatičnih biljaka

Golubovi ne vole jake mirise, pa na balkonu možete posaditi biljke koje odaju jake arome, poput lavande, ruzmarina ili nane. Ove biljke će udaljiti golubove od vašeg balkona, a istovremeno će dodati prijatan miris vašoj sobi.

Postavljanje mreža ili ograda

Fizička barijera, poput mreže ili ograde, može sprečiti golubove da pristupe vašem balkonu. Važno je postaviti mrežu ili ogradu tako da golubovi ne uđu i izađu sa balkona, a da im ne nanose štetu ili opasnost.

Redovno čišćenje

Golubovi će biti manje skloni da se naseljavaju na mestima koja su čista i bez hrane. Redovno čišćenje balkona i uklanjanje hrane i vode može smanjiti atraktivnost vašeg prostora za golubove.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading