KOKOŠKA ILI JAJE? Konačno stigao odgovor na to šta je prvo nastalo !
Foto: Shutterstock

Prastara zagonetka možda konačno ima konačan odgovor, pošto su naučnici preneli svoje znanje o tome. Koje je prvo? Pa, pogledajmo onda činjenice.

Domaće kokoške kakve poznajemo počele su da se pojavljuju pre oko 10.000 godina. Dakle, da li to znači da je jaje došlo malo pre toga?

kokoške

Foto: Shutterstock

 

Šta je jaje? Mnogo pitanja, ali hajde da se vratimo još dalje i vidimo šta misle hrišćanski filozofi, poput Avgustina i Svetog Tome Akvinskog, razmišljali su o pitanju i na kraju su svoj odgovor zasnovali na Postanju, prvoj knjizi u Bibliji.

To znači da je po njima kokoška bila prva, kao što je Bog stvorio životinje. Ali mi smo u dobu nauke, i odavno smo odmakli od gore pomenutih filozofa, koji su bili pre nekoliko hiljada godina.

Dakle, evo neke nauke za vas. Nauka ima odgovor. Prema BBC Science Focusu, postoji konačan odgovor.

Evo: „Jaja su mnogo starija od pilića. „Dinosaurusi su polagali jaja, ribe koje su prve ispuzale iz mora su nosile jaja, a čudna zglobna čudovišta koja su plivala u toplim plitkim morima kambrijskog perioda pre 500 miliona godina takođe su polagala jaja“, navodi Luis Viljazon.

jaja

Foto: Shutterstock

 

On dalje kaže da uprkos činjenici da to nisu bila kokošja jaja, ipak su bila jaja. Pošteno, s obzirom na to da pitanje ne precizira od koje životinje je jaje trebalo da potiče.

Viljazon je tada rekao: "Dakle, jaje je definitivno bilo prvo."

Problem rešen, osim što je nastavio svoje objašnjenje: „Osim ako ne ponovite pitanje kao ’šta je bilo prvo, kokoška ili kokošje jaje?’ Onda u velikoj meri zavisi od toga kako definišete kokošje jaje.“

Zatim se vraćamo na filozofiju, gde on pita da li kokoška snosi jaje ili je to jaje iz kojeg se kokoška izleže. Objašnjeno je da su kokoške „ista vrsta kao i crvena ptica iz džungle u jugoistočnoj Aziji“, ali su kasnije „hibridizovane“ sa sivom džunglastom živinom pre oko 10.000 godina, kada su pripitomljene. 

Viljazon je na kraju došao do zaključka: „Ali nema veze; u nekom trenutku evolucione istorije kada nije bilo pilića, dve ptice koje su bile skoro ali ne baš kokoške su se parile i snele jaje koje se izleglo u prvo pile“. Zatim kaže da je na vama da li ste to jaje hteli da nazovete kokošjim jajetom, u kom slučaju je jaje bilo prvo.

Zatim kaže da je na vama da li ste to jaje hteli da nazovete kokošjim jajetom, u kom slučaju je jaje bilo prvo. Ako nije, kokoška je bila prva jer je prvo kokošje jaje 'moralo da sačeka dok ga prva kokoška ne snese.'

Ima smisla? Ne? Još uvek izgubljeni?

U suštini, zavisi od toga koliko ste posebni u vezi sa tim da je jaje kokošje jaje i odatle ćete dobiti svoj odgovor.

BONUS VIDEO 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading