saučešće
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada neko koga smo znali, cenili i poštovali umre, neophodno je izjaviti saučešće ožalošćenima. Pitanje koje je sve nas nekada mučilo jeste – kako izjaviti saučešće? Iako je sam čin težak, moramo biti svesni činjenice da je porodici kojoj upućujemo saučešće, mnogo teže.

Teško da ima čoveka kome nije neprijatno da izgovori „primite moje saučešće“. Mnogi uopšte ne umeju da se ponašaju u takvim situacijama, a mnogi čak izbegavaju da eksplicitno izjave saučešće. Posebno kad se radi o nekom ko im nije blizak.

Neki misle da su te konvencionalnosti glupe i da niko nema ništa od toga da mu neko reda radi izgovori tu formalnu, uštogljenu rečenicu. A opet, kako ne reći ništa kad čoveku koji je izgubio nekog svog pružiš ruku na sahrani?

Stručnjak za odnose, Suzan Aleksander, pozabavila se ovom temom i objasnila na koji način je najjednostavnije, a ujedno i najpristojnije da nekome izjavite saučešće. Ona objašnjava da je najbolje da se sa porodicom preminulog prisetite lepih zajedničkih trenutaka, koji će im u najgorem trenutku biti uteha, makar i na kratko.Takođe, od velikog je značaja da im stavite do znanja da ste tu uz njih i za njih. Da ste spremni da ih sasluđate i razumete, ukoliko im je to potrebno. Suzan savetuje da budete spremni da pomognete, ali s druge strane nemojte nuditi pomoć ako to zaista ne mislite, prenosi Your Tango.

Šta bi trebalo da kažete osobi koja je izgubila nekog?

"Žao mi je zbog tvog gubitka."

"Uvek sam tu da te saslušam i pričam s tobom ako ti je potrebna priča."

"Razumem te kako se osećaš sada i nijedna reč ne može da zameni bol."

"Tu sam ovih dana za tebe."

Tu sam šta god ti je potrebno."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading