EPA
Foto: EPA/EPA

Tokom svoje 153-godišnje istorije, sala je ugostila ljude iz različitih oblasti, uključujući sastanke koje su održale sifražetkinje, govore Vinstona Čerčila i Alberta Ajnštajna, borbe Lenoksa Luisa, egzibicione borbe Muhameda Alija i koncerte izvođača kao što su kao Erik Klepton i Širli Besi.

Sala je prvobitno trebalo da se zove Centralna sala umetnosti i nauke, ali je kraljica Viktorija ime promenila u Kraljevski Albert Hol umetnosti i nauke nakon polaganja kamena-temeljca za salu 1867. godine, u znak sećanja na njenog supruga, princa Alberta, koji je preminuo šest godina ranije.

Izgradnja

Dvoranu su projektovali građevinski inženjeri kapetan Frensis Fouke i general-major Henri I. D. Skot iz Kraljevskih inženjera, a izgradili su je čuveni inženjeri braća Lukas. Dizajneri su bili pod velikim uticajem antičkih amfiteatara, ali su takođe bili izloženi idejama Gotfrida Semprea dok je radio u Muzeju Južnog Kensingtona. Sala je izgrađena uglavnom od crvene cigle, sa dekoracijom blokova od terakote.

Kupola je napravljena od kovanog gvožđa i zastakljena. U Mančesteru je održana probna montaža gvozdenog okvira kupole; zatim je ponovo rastavljen i prevezen u London konjima i kolima. Zvanična ceremonija otvaranja hale bila je 29. marta 1871. Prvobitno je bila zakazana za 1. maj, dvadesetu godišnjicu otvaranja Velike izložbe, ali je pomerena na zahtev kraljice Viktorije. Pozdravni govor održao je Edvard, princ od Velsa.

Godine 1906, Elsi Fogerti je osnovala Centralnu školu govora i drame u Holu, koristeći svoje slavno Zapadno pozorište. Učenici koji su diplomirali u njenim razredima bili su Džudi Denč, Vanesa Redgrejv, Lin Redgrejv, Harold Pinter, Lorens Olivije i Pegi Eškroft.

Nastupi

Godine 1911. ruski pijanista i kompozitor Sergej Rahmanjinov nastupio je kao deo Londonskog koncerta balade. Resital je uključivao njegove kompozicije „Preludijum u cis-molu“ i „Elegiju u E-molu“.

Sala je 1936. godine bila poprište džinovskog mitinga kojim se slavilo Britansko carstvo povodom stogodišnjice rođenja Džozefa Čemberlena. U oktobru 1942. sala je pretrpela manja oštećenja tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, ali je uglavnom ostala netaknuta jer su nemački piloti koristili prepoznatljivu strukturu kao orijentir.

Godine 1949. platnena tenda je uklonjena i zamenjena nazubljenim aluminijumskim panelima ispod staklenog krova, u novom pokušaju da se izleči eho; ali akustika nije bila pravilno rešena sve do 1969. godine kada su veliki diskovi za akustičnu difuziju od fiberglasa (koji se obično nazivaju „pečurke“ ili „leteći tanjiri“) postavljeni ispod plafona. Sala je 1968. godine bila domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije 1968. koje je prvi put na televiziji prenosilo uživo u boji, a od 1969. do 1988. godine u njoj je održano takmičenje za Mis sveta.

Od 1996. do 2004. godine sala je bila podvrgnuta programu renoviranja i razvoja, što je koštalo oko 60 miliona funti.

Kapacitet

Dvorana je prvobitno projektovana sa kapacitetom od 8.000 ljudi, ali primala je čak i 12.000 posetilaca. Današnja bezbednosna ograničenja zahtevaju da je maksimalni dozvoljeni kapacitet 5.272 ljudi, uključujući i stajanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading