Foto AP
Foto: AP/Foto AP

MSG je po broju prodatih ulaznica na trećem mestu u svetu, odmah posle Arene u Mančesteru i 02 arene u Londonu.

Prvi Garden podignut je 1879. godine i mogao je da primi 10.000 ljudi. Razne aktivnosti poput boksa i cirkusa su se održavale u ovoj dvorani. U prvom Medison skver gardenu je postojao i velodrom - posebna dvorana za biciklizam u okviru ovog objekta. Biciklizam, kao tada jako popularan sport, privlačio je mnogo ljudi. Kako je velodrom u Medison skver gardenu postajao popularniji, u Njujorku su se ubrzo pojavile i druge dvorane namenjene biciklizmu. Medison, timska disciplina u biciklizmu, poznatija još i kao američki biciklizam, inače olimpijska disciplina, nosi naziv po prvom Medison skver gardenu. Takođe prvi unutrašnji „stadion“ za hokej je prvi put predstavljen u ovoj dvorani. Prvi Medison skver garden je zatvoren 1890.

Drugi je otvoren 1920. godine i mogao je da primi 8.000 ljudi. Godine 1924. nacionalna konvencija Demokratske stranke je održana u ovoj dvorani. Sagrađen je u stilu islamske arhitekture. Sa svoja 32 sprata i skulpturom Dijane, boginje lova, koju je dizajnirao američki skulptor Ogastus Sent-Godens, bila je druga po veličini zgrada u Njujorku. Statua, koje je zapravo bila prevelika, kasnije je uklonjena i izložena na Svetskoj izložbi u Čikagu.

Treći Medison skver garden najviše je bio poznat po braći Ringling i cirkusu Barnum i Bejli, koji su imali mnogo više nastupa tada nego hokej, koji je takođe bio veoma popularan u to vreme. Pored ovoga, dvorana je takođe bila glavno mesto odigravanja utakmica Njujork Niksa i Njujork Rendžersa. Treći Medison skver garden je sagrađen za 249 dana i imao je kapacitet sedenja za 18.496 ljudi. U ovoj areni je održano i nekoliko bokserskih mečeva, a 17. januara 1941. godine je oboren prvi rekord u poseti kada je na boks meču između Henrija Armstronga i Fricija Zivika prisustvovalo 23.190 gledalaca. Ova zgrada je imala dosta problema sa preglednošću i ventilacijom, zbog čega je i zatvorena 1967. godine. Mesto na kome se nalazio Medison skver garden je do 1988. korišćeno kao parking.

U sadašnjem Medison skver gardenu u proseku se održi oko 320 događaja godišnje. On je dom hokejaša Njujork Rendžersa, košarkaša Njujork Niksa i košarkašica Njujork Libertija. U pogledu koncerata, Medison skver garden je jedno od najpoželjnijih i najatraktivnijih mesta. Pol Makartni je ovde održao veliki broj koncerata. Među najpoznatijim koncertima koji su održani u Medison skver gardenu je i Koncert za Bangladeš Džordža Harisona, Koncert za Njujork nakon napada 11. septembra, kao i poslednji koncertni nastup Džona Lenona. Do današnjeg dana Elton Džon drži rekord sa najviše nastupa u Gardenu, čak 60. Bili Džoel drži rekord sa 12 uzastopnih nastupa. Medison skver garden je 2010. odabrao koncert Majkla Džeksona iz 1988. za najbolji koncert ikada održan u toj dvorani.

Dvorana se takođe koristi i za neke druge specijalne događaje. Njujorška policijska akademija, koledž Baruk i univerzitet Ješiva takođe održavaju svoju godišnju dodelu diploma u ovom velelepnom objektu. Dodela nagrada Gremi 1972, 1997. i 2003. (koje se inače dodeljuju u Los Anđelesu) kao i latinoameričkih Gremija 2006. je održana u Medison skver gardenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading